Sportivii români debutează la Jocurile Olimpice la 11.30
Canotoarele Viorica Susan şi Georgeta Andrunache sunt primii sportivi români care concurează la JO de la Londra. Competiţia a fost deschisă vineri noaptea cu o ceremonie fastuoasă.
28 Iulie 2012, 11:07
Sportivi din peste 200 de ţări încep întrecerile la Jocurile Olimpice de vară, care au fost deschise vineri noapte cu o ceremonie fastuoasă la Londra.
România este reprezentată la competiţie de peste 100 de sportivi care vor concura la 15 discipline.
Potrivit Comitetului Olimpic Român, primii români vor intra în competiţie sâmbătă, de la 11.30.
Lista este dechisă de Viorica Susan şi Georgeta Andrunache, în proba de calificări dublu rame.
La ora 12.00, la ciclism va concura Andrei Nichita.
Vor urma tenismenii Sorana Cârstea, Flavia Pennetta şi Adrian Ungur la ora 15.30 şi respectiv 19.30.
Începând cu ora 16.00 vor avea loc întrecerile la judo, cu participarea Alinei Dumitru.
Video: Focul de artificii de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară.
De la ora 22.00 în concursul pentru calificări intră echipa masculină de gimnastică, iar de la 22.28 sunt programate calificările şi semifinala de la proba 100 metri bras masculin, unde participă înotătorul român Dragoş Agache
Danny Boyle, de la "Vagabondul Milionar" la ceremonia de deschidere a JO
Peste o sută de şefi de stat şi de guvern sunt prezenţi în capitala Marii Britanii pentru a asista la Jocurile Olimpice.
Spectacolul de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară a fost realizat de Danny Boyle, regizorul filmului "Vagabondul milionar", recompensat cu opt premii Oscar acum trei ani, transmite Dan Vasiliu.
Faimosul spion James Bond, interpretat de Daniel Craig, a însoţit-o pe Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, în drumul către Stadionul Olimpic.
Clipul special filmat de BBC sugerează o apariţie spectaculoasă a monarhului, care sare cu paraşuta dintr-un elicopter înainte de a lua loc în tribune.
Regina Elisabeta a II-a a declarat deschise Jocurile Olimpice de la Londra la capătul unei ceremonii fastuoase care a purtat zecile de mii de spectatori şi miliardele de telespectatori într-o călătorie prin istoria şi cultura Marii Britanii.
"Tuturor celor din acest stadion, tuturor atleţilor care aşteaptă să concureze şi celor din toate oraşele şi satele lumii le urăm bun venit la Londra!", a fost mesajul de întâmpinare al preşedintelui Comitetului de Organizare, Sebastian Coe.
Punctul culminant al serii a fost aprinderea torţei olimpice, o torţă care iniţial a semănat cu o floare deschisă, cele 204 petale ale sale, câte una pentru fiecare ţară participantă, fiind aprinse de şapte tineri atleţi înainte ca ele să se strângă şi să formeez torţa propriu-zisă.
Flacăra olimpică va arde până la 12 august.
Ceremonia de deschidere, precedată de o recepţie oferită de Regina Elisabeta a II-a
Înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară, liderii de stat şi de guvern au aceştia au participat la Palatul Buckingham, la o recepţie special oferită de Regina Elisabeta a II-a şi de soţul ei ducele de Edinburgh.
Bunicul meu a deschis Jocurile din 1908 în White City, tatăl meu pe cele din 1948, pe Stadionul Wembley, iar eu voi avea plăcerea de a declara deschise Jocurile din această seară, în Stratford, în estul Londrei" - a spus Regina.
"În ultimele luni, mulţi locuitori ai acestor insule au privit cu încântare călătoria torţei olimpice, care, trecând prin sate şi oraşe, i-a unit pe oameni ca familie şi comunităţi. Pentru mine, acest spirit de unitate este cea mai importantă parte a idealului olimpic, iar britanicii se pot mândri de rolul pe care l-au jucat în menţinerea acestui spirit în viaţă", a adăugat Regina Elisabeta a II-a.
Echipa care s-a ocupat de partea logistică a olimpiadei a colaborat îndeaproape cu Departamentul de Transport, pentru ca delegaţiile oficiale prezente la Londra să se poată deplasa cât mai repede prin oraş.
Liderii de stat care au fost oaspeţii reginei au avut parte de un drum mai puţin protocolar.
Ei au fost transportaţi cu mai multe autocare, presa britanică scriind că organizatorii au acordat o atenţie sporită detaliilor, pentru a evita situaţii neplăcute de genul celor în care doi lideri din state între care există unele tensiuni diplomatice să nu fie aşezaţi împreună.
În momentul intrării în stadion s-a aplicat aceeaşi regulă folosită şi în cazul sportivilor, şi anume reprezentanţii Greciei, mai întâi, urmaţi de ceilalţi lideri în ordinea alfabetică a ţărilor pe care le reprezintă.
După cum era de aşteptat, prezenţa atâtor şefi de stat şi de guverne a presupus şi un important dispozitiv de securitate, care să-i protejeze pe aceştia atât de ameninţările teroriste, dar şi posibilele proteste care ar putea avea loc împotriva anumitor guverne.
Fiecare delegaţie a avut libertatea de a veni cu propria echipă de securitate, aşa cum este cazul SUA, serviciile secrete având misiunea de a o proteja pe Prima Doamnă, Michelle Obama, care conduce delegaţia olimpica americană, transmite de la Londra Dan Vasiliu.