România, învinsă de Rusia2 la şah
Echipa feminină a României a pierdut la limită meciul cu echipa secundă a Rusiei, o echipă care este a 5-a ca valoare din cele 115 participante la turneu.
Articol de Ştefan Baciu, 29 Septembrie 2010, 07:24
Echipa feminină a României a pierdut la limită meciul cu echipa secundă a Rusiei, o echipă care este totuşi a cincea ca valoare din cele 115 participante, cu patru mari maestre având coeficienţi ELO superiori faţă de cei ai şahistelor noastre.
Irina Bulmagă (masa a 4-a) a pierdut la Alina Kashlinskaya, iar la masa a 3-a Carmen Voicu-Jagodzinsky a obţinut remiza în partida cu Anastasia Savina prin repetarea poziţiei.
La fel s-a întâmplat şi la masa 1, unde Cristina Foişor, cu un pion în minus, a remizat cu Natalija Pogonina, prin repetarea mutărilor.
Luminiţa Cosma (masa a 2-a) a jucat fără să rişte nimic în partida cu Olga Girya, partidă încheiată remiză.
Rusoaicele, favorite
În meciul derby al rundei a 6-a, Rusia1 a câştigat cu 4 -0 meciul cu Ungaria şi şi-a netezit drumul spre aurul olimpic.
Campioana olimpică, Georgia, a învins cu 2,5 – 1,5, China, o echipă al cărei obiectiv declarat este clasarea pe podium.
India, o echipă mai puternică decât pare, a învins, tot cu 2,5 – 1,5 pe Ucraina, campioana olimpică din 2006, de la Torino.
După 7 runde, pe primul loc este Rusia 1, cu 14 puncte, urmată de Georgia şi India, cu 12 puncte. România ocupă acum locul 20, cu 9 puncte.
Runda a 8-a programează meciurile India – Rusia 1, Serbia – Georgia, Rusia 2 – SUA şi Ungaria – Bulgaria, echipe aflate în lupta pentru medalii. România, favorită 14, întâlneşte Iranul, favorită 29, o echipă incomodă, care a obţinut trei egaluri cu echipe mai bine cotate (Rusia 2, Franţa şi Spania).
România a mai jucat cu Iranul în urmă cu 4 ani la olimpiada de la Torino, când fetele noastre au câştigat cu 2 -1. Olimpiada feminină de la Torino a fost ultima la care echipele au fost alcătuite din 3 jucătoare.
Ucraineanul Ivanchuk, de neoprit
În competiţia masculină, Ucraina a învins Georgia cu 2,5 – 1,5, datorită victoriei lui Vassily Ivanchuk în faţa lui Baadur Jobava. Cu 6 puncte din tot atâtea partide, Ivanchuk, coeficient ELO 2754, are cea mai bună performanţă rating a Olimpiadei – 3382 ELO. Campioana olimpică, Armenia, a pierdut meciul cu Azerbaidjanul, al cărei lider este Teimour Radjabov.
În duelul echipelor ruseşti, Rusia 1 a învins Rusia 2 cu 2,5 – 1,5. SUA şi Polonia au încheiat meciul nedecis, 2 – 2, iar Ungaria revine în lupta pentru medalii după o victorie cu 3 -1 în faţa Braziliei.
După 7 runde, pe primul loc se află Ucraina cu 13 puncte, urmată de Rusia 1, Ungaira şi Azerbaidjan, cu 12 puncte. Să menţionăm că în această rundă, un alt superjucător a trebuit să se recunoască învins. În meciul Canada – Bulgaria, încheiat 2 -2, Mark Bluvshtern l-a învins pe ex-campionul mondial Veselin Topalov.
În runda a 8-a, un meci care poate fi decisiv pentru titlul olimpic este cel dintre Rusia 1 şi Ucraina. Alături de acesta, cele mai importante meciuri sunt: Ungaria – Azerbaidjan, Georgia, Belarus, SUA – China, Poloia – Armenia şi Franţa – Rusia 2. Ca de obicei, runda începe la ora 12 (ora României), toate partidele fiind transmise în direct pe site-ul competiţiei.
Congres tensionat
În paralel cu cea de a doua jumătate a olimpiadei se desfăşoară şi congresul Federaţiei Internaţionale de Şah, FIDE, în cursul căruia va fi aleasă noua conducere a forului internaţional.
Anterior sunt prevăzute alegeri în forurile continentale.
Pentru un post de vicepreşedinte în cadrul Uniunii Europene de Şah, ECU, în echipa bulgarului Silvio Danailov candidează şi fostul preşedinte al Federaţiei Române de Şah, Ion Şerban Dobronăuţeanu.