Rezultatele românești la Europenele de atletism în sală
Alina Rotaru a fost cea mai aproape de o medalie, dintre toți cei 12 sportivi români care au luat startul la Europenele de atletism în sală.
Articol de Gabriel Bucur, 05 Martie 2019, 22:27
România a avut patru prezențe în finalele ediției cu numărul 35 a Campionatelor Europene de atletism în sală, care s-au desfășurat de vineri până duminică, în arena specială din Glasgow.
Aerul scoțian i-a priit cel mai bine Alinei Rotaru (în vârstă de 25 de ani), legitimată la CSM București. Ea a obținut locul 5 la săritura în lungime, cu 6 metri și 64 de centimetri măsurați, în vreme ce Florentina Marincu Iușco (22 de ani, de la Clubul Sportiv Cetate Deva) a încheiat pe 8 în aceeași finală, cu 6 metri și 49 de centimetri. De altfel, tricolorul românesc a fost singurul drapel cu două reprezentante în ultimul act al concursului de săritură în lungime.
Claudia Bobocea (de la CSM Sfântu Gheorghe și Steaua, în vârstă de 26 de ani), singura atletă autohtonă care a participat la două probe, a fost a șaptea la 1.500 de metri (cu timpul de 4 minute, 13 secunde și 40 de sutimi), în vreme ce o accidentare de ultim moment a forțat-o să renunțe la cealaltă finală, cea de 3.000 de metri.
Daniela Stanciu (31 de ani) s-a clasat pe treapta a 11-a în finala de la săritura în înălțime, iar o performanță notabilă poate fi bifată și în dreptul Biancăi Răzor (24 de ani), care a stabilit un „personal best” la 800 de metri (pe care i-a alergat în două minute, 3 secunde și 65 de sutimi), dar s-a oprit în semifinale. De remarcat că Bianca Răzor a schimbat specializarea, dublând cei 400 de metri la care concura în trecut.
Tot în penultimul act, la 60 de metri, a încheiat concursul Daniel Petre Rezmiveș, în timp ce restul sportivilor au avansat doar până în serii sau calificări. Andrea Mikloș are un nou „personal best” la 400 de metri, cu 53 de secunde și 87 de sutimi, Ionuț Neagoe și Alexandru Terpezan au sprintat 6 secunde și 88 de sutimi, respectiv 6 secunde și 92 de sutimi pe distanța de 60 de metri plat. În concursul similar feminin, Andreea Marina Baboi a fost cronometrată cu 7 secunde și 44 de sutimi.
Nu uităm de Dorin Andrei Rusu, care s-a oprit în serii la 1.500 de metri, cu 3 minute, 57 de secunde și 52 de sutimi, și de Andrei Gag, care a aruncat greutatea 19 metri și 70 de centimetri.
Printre marile regrete sunt lipsa Andreei Panțuroiu (la triplusalt) și cea a lui Gabriel Bitan (la săritura în lungime), din cauza problemelor de sănătate, ceea ce a privat lotul României de alte două posibile finale.
Atleții din Marea Britanie au cucerit cele mai multe medalii la Europenele în sală, cu 12 succese (4 medalii de aur, șase de argint și două de bronz), însă polonezii și-au adjudecat cele mai multe medalii de aur (cinci la număr). În plus, jumătate din cele 49 de țări participante au cucerit cel puțin o medalie la Glasgow, ceea ce arată o echilibrare a șanselor pentru o bună parte din atleții europeni.
Calendarul acestui an mai aduce trei competiții importante pentru atleții români, respectiv Campionatele Europene de juniori (în iulie), Cupa Europei pe echipe (liga a doua, cu potențial de promovare) și Campionatele Mondiale de seniori care vor avea loc la Doha, în Qatar, între 28 septembrie și 6 octombrie.