Reportaj din Malaga: România, în formulă completă. Jucătoarele au strălucit la dineul oficial BJK Cup
Echipa feminină de tenis a României este completă, după sosirea Ancăi Todoni, de peste ocean. Totodată, jucătoarele au îmbrăcat rochiile de gală, pentru dineul oficial de luni seară, de la Malaga.
Articol de Gabriel Bucur, 12 Noiembrie 2024, 09:52
Monica Niculescu și Gabriela Ruse au efectuat, luni, un prim antrenament în compania mezinei lotului, Anca Todoni, cea care a aterizat la Malaga, duminică seara, după periplul din America de Sud. Atmosfera a fost excelentă, cu fetele alternând formulele de dublu, incluzându-i pe căpitanului nejucător Horia Tecău și pe partenerul de antrenamente Victor Crivoi.
Monica, Gabriela și Anca au avut la dispoziție unul din cele cinci terenuri de pregătire din balonul uriaș ridicat în estul complexului sportiv (modernizat, dar încă nefinisat), situat aproape de aeroport, între râul Guadalhorce și plajă.
Tecău, Niculescu, Todoni și Ruse, în toiul antrenamentului
La un moment dat, în celălalt capăt al balonului, și-a făcut apariția și o jucătoare a Japoniei, Shuko Aoyama, alături de câțiva oameni din staff-ul tehnic. Ea a făcut o pregătire specifică pentru meciul de dublu. De altfel, conform clasamentelor, niponele par mai periculoase la dublu, decât la simplu, înaintea duelului cu România, de joi, din primul tur al fazei finale din Cupa Billie Jean King.
Todoni și Niculescu, la încălzire
Conform părerilor avizate, suprafața dură (hard) de pe aceste terenuri de pregătire seamănă foarte mult cu cea din arena centrală (amenajată pe o bază din lemn), acolo unde, în dimineața zilei de luni, se antrenaseră Ana Bogdan și Jaqueline Cristian. Cu schimburi rapide de mingi și diferite faze de joc simulate pentru meciurile de simplu, indiciile le dau drept favorite pe Jaqueline și Ana pentru a reprezenta România în cele două meciuri de simplu.
Dineul oficial, în Museo de Malaga
Toate jucătoarele au încheiat antrenamentele în jurul orei locale 15:30, în mod excepțional, pentru a se pregăti pentru dineul oficial, care avea să înceapă puțin după ora 19:00. Gala, rezervată sportivelor și celor 12 echipe tehnice din fiecare țară, a avut loc în Museo de Malaga, din centrul orașului. Reprezentanții mass-media nu au avut acces în muzeu, astfel că singurul moment în care aparatele de fotografiat și cele de filmat au putut suprinde ținutele jucătoarelor a fost sosirea, pe covorul roșu.
Echipa României, înaintea dineului oficial de luni
Dacă Monica Niculescu, Gabriela Ruse, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Anca Todoni au strălucit în rochii de culoare neagră, japonezele și-au făcut apariția în costume identice, formate din pantaloni și sacouri cafenii.
Echipa de tenis a României este formată din Monica Niculescu (37 de ani, locul 33 WTA la dublu), Jaqueline Cristian (26 de ani, locul 73 WTA la simplu), Gabriela Ruse (27 de ani, locul 128 WTA la simplu, locul 62 la dublu), Ana Bogdan (31 de ani, locul 116 WTA la simplu) și Anca Todoni (20 de ani, locul 113 WTA la simplu).
Echipa Japoniei
Echipa Japoniei contează pe Moyuka Uchijima (23 de ani, locul 56 WTA), Nao Hibino (29 de ani, locul 152 WTA), Ena Shibahara (26 de ani, locul 135 WTA la simplu și locul 41 WTA la dublu), Eri Hozumi (30 de ani, locul 45 WTA la dublu) și Shuko Aoyama (36 de ani, locul 47 WTA la dublu)
Directorul general al Federației Române de Tenis, Gabriel Moraru, a rezumat, pentru Radio România Actualități, primele trei zile de acomodare din Malaga. „Condițiile sunt foarte bune. Este o mică diferență între suprafețele de joc, dar cred că suprafața hard de pe terenul principal le avantajează pe jucătoarele noastre. Horia participă la întâlnirea căpitanilor și urmează dineul oficial. Folosim un soft Microsoft pentru statistică și avem date variate despre fiecare jucătoare adversă. Japonia, da, pare să aibă o misiune mai simplă în alegerea celor două jucătoare pentru proba de simplu”, ne-a declarat Gabriel Moraru.
Orașul Malaga, ferit de inundații
Lângă complexul sportiv din sudul orașului, am putut observa străzi liniștite, cu palmieri de mărimi diferite, blocuri de cel mult 6-7 etaje, cu „supermercados” la parter. Am surprins și modul în care se animă curtea unei școli, în pauza de prânz. Sute de copii din clasele 1-8 au împânzit imensa curte, într-un mod cât se poate de natural, jucându-se baschet, volei, handbal sau alergând de colo-colo, fără niciun telefon mobil la îndemână, supravegheați, bineînțeles, de câțiva profesori.
Drumul dintre terenurile de tenis trece printr-un cartier liniștit
Vremea este primăvăratică în sudul Spaniei, cu zăpușeală la prânz, soare arzător după-amiază, dar răcoare noaptea. Din discuțiile purtate cu voluntari și membri ai comitetului de organizare, ploile au afectat câteva zone din regiunea Malaga, însă nu și orașul propriu-zis. Din fericire, inundațiile nu au fost atât de puternice ca cele care au lovit Valencia, recent.
Sala Polivalentă „Jose Maria Martin Carpena”
Populația consideră că vina este a autorităților, care nu au curățat, de ani buni, albiile râurilor și pârâurilor. În același timp, s-au ridicat case și construcții prea aproape de râuri, iar sistemul de alertă (de tipul Ro-Alert) a funcționat abia la una-două ore, după ce viitura a intrat în orașul Valencia.
Prognoza meteo de marți dimineața
În continuare, jurnalele de știri din Spania deschid programul cu vești legate de situația din comunitatea Valenciana. În plus, prognozele meteo anunță precipitații abundente, tot în sud-estul peninsulei.