Microbiștii din Europa „sunt norocoși că pot veni în România”
"Apel matinal" - invitat: Răzvan Mitroi, manager comunicare UEFA EURO 2020.
Articol de Radiojurnal, 11 Iunie 2021, 14:07
Campionatul European de fotbal, pe scurt EURO 2020, pleacă astăzi la drum cu o întârziere de un an, din cauza pandemiei de SARS-CoV-2.
Meciul de deschidere se dispută pe Stadionul Olimpic din Roma, între Turcia și Italia, dar și capitala României va găzdui patru jocuri din cadrul turneului final.
Cum se prezintă Bucureștiul la startul întrecerii aflăm imediat de la Răzvan Mitroi, manager comunicare UEFA Euro 2020. Ştiu că de foarte multă vreme sunteţi implicat în organizarea de la București, participând la toate operațiunile strategice, gândite alături de cei de la UEFA. Este Bucureștiul gata, este pregătit de oaspeți?
Răzvan Mitroi: Absolut. Nu am absolut nicio temere că nu vom face față standardelor impuse de UEFA, în primul rând, pentru că organizarea unui campionat european implică foarte multe pretenții, ca să spun așa, și din punct de vedere organizatoric, dar acum și din cauza pandemiei ne obligă la foarte multe măsuri de securitate sanitară a spectatorilor. Deci, da, vom fi perfect pregătiţi duminică, când e primul meci.
Realizator: Ştim că în tribunele Arenei Naționale vor fi prezenți la meciurile din grupă câte 12.500 de fani. Câți, apropo, câți dintre aceștia sunt așteptați din străinătate?
Răzvan Mitroi: La meciurile din grupă e o situație în care sunt mai mulți străini, în jur de 60% din capacitatea tribunelor va fi ocupată de străini. În schimb, în ultimul meci, care este și cel mai spectaculos, cred, pentru că vom avea o campioană mondială sau campionă europeană la București, proporţia s-a schimbat și românii vor fi majoritari în tribune. Altfel, vorbim de cifre, pentru grupe, vă spun că suntem la nivelul de mii de persoane, în sensul că cei mai mulți vor veni la București ucrainenii, în jur de 4.000-4.500 de persoane, macedonenii, pe la 2.200 de persoane, și austriecii, mai timizi, mai puţini dornici să călătorească, pe la 1.700 de persoane.
Realizator: Austria oricum preferă un Blitzkrieg acum, ca să împrumutăm un termen, pentru că dacă Ucraina, de exemplu, sau Macedonia de Nord au venit cu câteva zile mai devreme la București, Ucraina fixându-şi chiar cartierul general, Austria, deşi joacă duminică, a întârziat să o facă. Revin însă la chestiunea legată de bilete, pentru că sunt mulți fani care așteaptă. Ele se vor vinde tot prin site-ul forului european?/cpodea
Răzvan Mitroi: Exclusiv prin site-ul de ticketing al UEFA. Ştim foarte bine că acum două zile sau s-au deja trei de la ședința de guvern, s-a aprobat creșterea capacității la optimea de finală, cea din 28 iunie, de la 25% capacitate la 50% capacitate. Biletele se vor pune în vânzare şi nu mai e sistemul de până acum în care toată lumea se înscria și la sfârșit se făcea o loterie și cine era noroc, câştiga biletul. Nu, aici e primul venit, primul servit. Vă invit, cei care doriți să vedeți acest meci de optimi de finală, să urmăriți site-ul UEFA şi când se pun în vânzare biletele să le și cumpăraţi.
Realizator: Revin la detalii legate de organizare. Aminteam mai devreme de prezența echipelor, oficiali europeni sunt sosiți deja, jurnaliști s-au acreditat și din străinătate?
Răzvan Mitroi: Da, aici, interesul pentru mass-media nu este deloc scăzut din cauza pandemiei și vă spun că standardul de transmisiuni radio și TV este foarte ridicat, tocmai, poate s-au gândit /.../ organizatorii să suplimenteze experiențele pe care nu le vor mai avea spectatorii, pentru că nu au loc în tribune. Presa este foarte prezentă, cu locuri mai puține rezervate tot din cauza pandemiei, dar cu solicitări enorme pe locurile de la masa presei, iar televiziunile vor face un adevărat spectacol. Aveam instalat în cadrul stadionului un mic orășel, un centru de transmisiuni cu 200 de persoane, care vor manevra 36 de camere de luat vederi.
Realizator: Sunt circuite de transmisie dublate și independente, așa cum se întâmplă la marile reuniuni internaționale, că tot se desfășoară în Marea Britanie sau Summitul celor 7. Suporterii care sunt așteptați vor beneficia și de facilități, apropo de mijloacele de transport în comun. Revin însă la toate întâmplările legate de pandemia de coronavirus, au fost măsuri excepționale, este și un caz, să zic, fericit la noi, apropo de prezența fanilor, 25% din tribune și 50% pentru optimi. Irlanda, cunoaştem amănuntul, s-a retras chiar dintre țările gazde. Cât de strict este acest protocol COVID-19?
Răzvan Mitroi: În primul rând, vreau să spun că fanii forbalului din Europa sunt norocoși să poată să vină în România. Roma, de exemplu, nu primește turişti din afara Uniunii Europene, deci Turcia va juca astăzi deschiderea de la Roma fără suporteri. La noi nu există această restricție, poate să vină de oriunde, oricând, bineînţeles, păstrând... dacă vin din țară roșie sau galbenă, prezentând dovezile necesare. Bun, acum, în ceea ce priveşte stadionul. La stadion, asta e foarte important să știe cei care au bilete, vor fi total în siguranță, în sensul că fiecare persoană care intră în Arena Națională, fie că e spectator, fie că e jucător, oficial, personal care deservește... deci servicii la stadion, este verificat de personal medical. Verificat înseamnă: verificat dacă a fost vaccinat, dacă a trecut prin boală, dacă are un test PCR în ultimele 72 de ore și, pe chestia asta, primește imediat o brățară - vă spun imediat unde - de acces, o brățară COVID. Dacă nu are niciuna din aceste dovezi, la cele 21 de centre din Bucureşti - deci nu la stadion - 21 de centre din București, se pot găsi pe site-ul FRF, se duc, îşi fac un test, îşi iau brățara și vin la stadion. Nu va fi nicio aglomerare la stadion. Accesul se face cu bilet, brățară și cartea de identitate, astfel că o să evităm - am văzut imagini pe la diferite evenimente - îmbulzeala aceea în care fiecare vine cu un certificat tipărit, ba cu un test rezultat negativ. Deci totul va respecta normele de distanțare socială, inclusiv în stadion, unde, la 25%, între fiecare doi spectatori vor fi trei scaune libere.
Realizator: Este un eveniment uriaș, nu doar pentru România, pentru tot ceea ce înseamnă fotbal european și mondial, pentru că transmisiunile vor trimite imagini în toată lumea. Mai am o curiozitate. La capitolul voluntari, cum stă Bucureștiul?
Răzvan Mitroi: Am avut poate una dintre cele mai frumoase și interesante experiențe, ştiind că la noi voluntariatul nu are priza pe care o are în țările occidentale, la noi zgura aceea a muncii patriotice încă mai persistă în mentalitatea colectivă, dar, pentru acest eveniment, am avut un maxim răspuns la cererea noastră. Avem 850 de voluntari la stadion în 25 de funcții bine stabilite, au făcut traininguri, sunt practic voluntari specializați, iar primăria mare, pe de altă parte, încă 1.200 de voluntari care vor ajuta turiștii să se orienteze în oraș, la aeroport, la gară, în Centru Vechi, în diferite puncte, la centrele medicale de unde să-şi ia brățările. Deci avem peste 2.000 de voluntari care au stat alături de acest proiect, chiar şi în timpul pandemiei, când nu s-a întâmplat nimic, nu i-am pierdut; am avut o rată de retenţie de peste 90%.
Realizator: Pe final de interviu, vreau să știu dacă președintele UEFA, Aleksander Čeferin, și-a anunțat prezența la vreun meci dintre cele găzduite de București?
Răzvan Mitroi: Nu face genul ăsta de anunțuri, nu există un protocol bine stabilit...
Realizator: Vine inopinat?
Răzvan Mitroi: Vreau să vă spun că în fiecare oraş-gazdă şi la fiecare meci există un loc și un protocol, în caz că vine președintele. Deci noi îl aşteptăm oricând.