Londra, cu două zile înaintea începerii Jocurilor Olimpice
Arma pe umăr şi zâmbet deschis: această Londra cu soldaţi este o ironie la adresa celor care, acum patru ani, la Beijing, acuzau stricteţea măsurilor de securitate.
Articol de Adrian Soare, 25 Iulie 2012, 14:23
Londra, cu două zile înainte de ceremonia de deschidere: imaginea soldaţilor care filtrează intrările în Parcul Olimpic, supraveghează subteranele metroului sau patrulează pe aleile încărcate deja de turişti.
Arma pe umăr şi zâmbet deschis: această Londra cu soldaţi este o ironie la adresa celor care, acum patru ani, la Beijing, acuzau stricteţea măsurilor de securitate.
Organizatorii Jocurilor au anunţat marţi că încă 1200 de militari sunt în aşteptare, pentru a întregi dispozitivul de securitate.
Povestea oficială este simplă: firma care trebuia să asigure liniştea olimpiadei a anunţat săptămâna trecută că nu are atâţia oameni câţi sunt necesari, aproximativ 7.000.
Forţele armate britanice au completat spaţiile libere, chiar dacă imaginea militarilor, în stradă, în vreme de pace, este stranie.
Suplimentarea dispozitivului de siguranţă nu este întămplătoare: organizatorii au luat decizia după repetiţia ceremoniei de deschidere, desfăşurată luni seara – a fost o repetiţie strict tehnică, în cadrul căreia s-au testat lumini, sunete, dispositive, dar şi modul în care se produc intrarea şi ieşirea oamenilor din stadionul olimpic: conform organizatorilor, soldaţii care astăzi au funcţie de stewarzi au reuşit să verifice un număr optim de oameni, pe fiecare culoar ce duce în tribună.
Cât de pregătit este în realitate oraşul, o vom afla abia vineri seara, când regizorul Danny Boyle îşi va dirija adevarata ceremonie – miercuri, avem o nouă repetiţie pe stadion, în care vor fi rulate tablourile artistice şi momentele esenţiale ale ceremonialului.
În afara Parcului Olimpic, Londra are imaginea aceleiaşi febrilităţi: cu toate asigurările, sistemul de transport public este sufocat – liniile rutiere, din momentul în care vor deveni funcţionale, vor accentua probabil întârzierile şi vor da apă la moara taximetriştilor care, zi de zi, blochează câte o intersecţie, pentru a protesta.
Organizatorii Jocurilor rezistă însă: “avem cei mai buni taximetrişti din lume, vor înţelege”, a fost răspunsul oficialilor, la întrebările presei: şi adevarul este că, deocamdată, Marea Britanie acceptă preţul acestor Jocuri, cu speranţa că ele vor aduce Insulei gloria aşteptată.
În perioada desfăşurării Jocurilor Olimpice de la Londra, Radio România Actualităţi îşi va modifica grila de programe pentru a putea prezenta cât mai bine evenimentul sportiv al anului 2012 din Marea Britanie.
Treisprezece jurnalişti şi tehnicieni vor fi pe întreaga perioadă la faţa locului de unde vor relata toate evenimentele importante pe măsură ce acestea au loc.
De asemenea ultimele informaţii, poze şi interviuri în legătură cu evenimentele din Londra le veţi putea găsi în portalul special creat pentru Jocurile Olimpice din Londra.