Liga a doua de fotbal revine. Meciurile etapei a 22-a
Liga 1 a revenit demult din vacanța de iarnă și se apropie cu viteză de meciurile din playoff și playout, ritm care, de vineri, va cuprinde și eșalonul secund.
Articol de Gabriel Bucur, 21 Februarie 2019, 23:40
Chindia Târgoviște – Aerostar Bacău, meciul care, de la ora 14.00, va sparge gheața rămasă după acest februarie primăvăratic, va aduce față în față, pe de-o parte, o pretendentă clasică la promovare și, pe de alta, o formație nou-promovată care, pregătită de Florin Bratu, speră să se îndepărteze de zona retrogradării.
Chindia, clasată pe locul cinci, a ratat la mustață Liga 1, anul trecut, după loviturile de departajare din barajul jucat cu FC Voluntari, astfel că Viorel Moldovan va încerca în cele 17 etape rămase să dea la o parte una din cele două nume ilfovene din vârful clasamentului, respectiv Sportul Snagov și Academica Clinceni.
Runda cu numărul 22 va continua, sâmbătă, cu o serie lungă de partide, majoritatea cu fluier de start la ora 11.00. Printre acestea se numără un derbi timișorean, între ACS Poli și Ripensia, și un alt duel al vestului, Luceafărul Oradea – ASU Poli Timișoara. În zonă se va mai consuma un meci, UTA Arad – Dacia Unirea Brăila, însă și în jurul Capitalei va fi multă activitate. Metaloglobus București va primi vizita celor de la FC Argeș, CS Balotești va juca acasă contra lui CS Mioveni, Sportul Snagov va fi testată de către Daco-Getica București, iar Academica Clinceni și Farul Constanța se vor confrunta de asemenea sâmbătă dimineață. De la ora 13.00, va începe meciul Energeticianul - Universitatea Cluj, considerat de Bogdan Lobonț debutul său pe banca tehnică a „șepcilor roșii”, iar duminică, de la ora 11.00, Petrolul Ploiești se va deplasa pe terenul echipei Pandurii Târgu Jiu.
Dar să privim mai de aproape clasamentul și datele care stau în spatele pregătirii de iarnă. Lupta este extrem de strânsă pentru promovare, ținând cont că primele cinci formații, Snagov, Clinceni, Petrolul, Universitatea Cluj și Chindia, sunt despărțite doar de două puncte. O punem la socoteală și pe FC Argeș, care are, de asemenea șanse reale, cu doar puncte puncte diferență față de treapta a treia, care duce la baraj.
Urmează un pluton consistent în partea de mijloc a ierarhiei, format din Mioveni, Energeticianul, UTA, Pandurii, ASU Poli Timișoara și Ripensia, pentru ca la doar trei puncte de zona roșie să fie Daco-Getica, la două puncte să fie Luceafărul Oradea, iar cu un punct deasupra liniei retrogradării să stea Aerostar Bacău.
Pe de altă parte, Metaloglobus (cu opt jucători transferați în ultimele săptămâni), Farul, Balotești, Brăila și codașa ACS Poli Timișoara vor încerca în cele 17 meciuri rămase să iasă din zona retrogradării.
Foarte efervescentă în perioada de transferuri a fost Farul Constanța, care, cu Ciprian Marica finanțator și cu Petre Grigoraș antrenor, a adus încă o echipă cu rezerve: nu mai puțin de 13 fotbaliști. ACS Poli, sub comanda lui Valeriu Răchită, a transferat, de asemenea, câțiva jucători, însă pornesc jocurile oficiale cu patru eșecuri suferite în cele patru întâlniri amicale hibernale. Balotești are un tehnician nou, în persoana fostului internațional Gheorghe Mihali, adus în locul lui Fănel Nofitovici, care a mers la Mioveni, ca secund al lui Daniel Oprița.
O altă mutare interesantă a venit de la Luceafărul Oradea, care l-a transferat, printre alții, pe golgheterul Brăilei, Bebey, un francez de 28 de ani dorit și de Ionuț Popa, la UTA. Bihorenii mai au în lot un francez, un chinez, un belgian și un norvegian originar din Burkina Faso. Bătrâna Doamnă a realizat 6 transferuri, printre care pe cel al lui Alexandru Ciucur, mijlocașul de 28 de ani care a evoluat și în Europa League cu Pandurii Târgu Jiu.