Ascultă Radio România Actualitaţi Live

JO PARIS 2024: Novak Djokovic a triumfat într-o finală epică

Novak Djokovic, 37 de ani, a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice, după o finală memorabilă câștigată în fața lui Carlos Alcaraz, 7-6 (3), 7-6. Sârbul a fost la un nivel extraterestru și a dus la îndeplinire unicul obiectiv major care-i lipsea, medalia olimpică de aur. Cu ea la gât, titlul de cel mai bun jucător al tuturor timpurilor pare și mai îndreptățit!

Foto: captura TV

Articol de Robert Şişcă, 04 August 2024, 14:14

Novak Djokovic câștiga finala masculină de tenis de la JO Paris, după ce trece în două seturi de spaniolul Carlos Alcaraz, 7-6, 7-6.

La ieșirea proaspătului campion olimpic din arenă, suporterii s-au înghesuit să-l vadă

Arena centrală de la Roland Garros a fost neîncăpătoare

FINAL » Novak Djokovic - Carlos Alcaraz 7-6 (3), 7-6 (2)

Nole domină cu multă măiestrie tie-break-ul și se impune la doi. Victorie memorabilă a sârbului și medalia mult râvnită!

6-6, Game Djokovic! Sârbul nu-și pierde concentrarea, servește din nou imperial, astfel că soarta setului va fi decisă din nou în tie-break.

5-6, Game Alcaraz! După mult timp, Carlitos reușește un game alb cu serviciul. Fără reacție, Djokovic va fi nevoit să servească din nou pentru a rămâne în partidă.

5-5, Game Djokovic! Servicul sârbului continuă să funcționeze la parametri senzaționali. Alcaraz n-a putut să se apropie nici de această dată, iar setul doi intră în prelungiri.

4-5, Game Alcaraz! Emoții serioase experimentate de spaniol, care s-a văzut egalat de la 40-0! Au urmat însă două puncte jucate ireproșabil de iberic, care e în avantaj. Nole urmează la serviciu, e pentru prima oară în pericol.

4-4, Game Djokovic! Un prim game în care Alcaraz a putut să fie mai amenințător la retur în acest game, dar pe tiparul întregului meci, Djokovic joacă mai bine momentele importante și reușește să egaleze la patru.

3-4, Game Alcaraz. Spaniolul se redresează la timp de la 0-15, joacă mai precis și își adjudecă game-ul. Djokovic își continuă dialogul cu publicul: „Le spui ceva sau îi lași să țipe?”, i-a spus Nole arbitrului de scaun.

3-3, Game Djokovic! De la 0-15, sârbul nu clipește și își adjudecă game-ul, egalând la trei. A fost singurul punct câștigat la retur de Alcaraz în acest set.

2-3, Game Alcaraz! Spaniolul nu are parte de game-uri ușoare, energia emanată de Djokovic îi pune mari, mari probleme la serviciu. În cele din urmă, după alt game ce a avut nevoie de prelungiri, ibericul revine în față.

2-2, Game Djokovic! În timp ce Alcaraz tremură de-a binelea cu serviciul, sârbul mai face un game alb și egalează la doi.

1-2, Game Alcaraz! Presiune imensă pusă de Djokovic pe serviciul spaniolului, care e nevoit să salveze o minge de break a lui Nole. Spaniolul își păstrează nervii tari și trece în avantaj.

1-1, Game Nole! Djokovic răspunde printr-un game fără fisură, adjudecat la zero. Nivelul de încredere al sârbului e în acest moment la cote inimaginabile.

Setul secund începe cu Alcaraz la serviciu și cu emoții intervenind deja în jocul spaniolului. Prim game extrem de disputat,în care Djokovic a revenit de la 0-40. Totuși, Carlitos a reușit să închidă în cele din urmă game-ul. 0-1.

SET 2!!!

Novak Djokovic - Carlos Alcaraz 7-6 (3), 0-0

6-6, Game Alcaraz! Avem tie-break, după ce spaniolul a salvat o minge de set a lui Djokovic. Prim set de excepție pe Arena Philippe-Chatrier, cu ambii jucători la un nivel de-a dreptul fenomenal.

6-5, Djokovic e în față. A venit rândul sârbului să înfrunte un game complicat cu serviciul, manageriat însă excelent de Nole!

5-5, Game Alcaraz! Sârbul s-a apropiat amenințător la 30-30, dar Carlitos a găsit soluțiile potrivite și a reușit să rămână în primul set. Meci de o calitate impresionantă în finala turneuui de tenis de la Jocurile Olimpice.

5-4, Game Djokovic! „Mental giant!” Înghesuit de-a binelea de Alcaraz, sârbul salvează magistral nu mai puțin de cinci mingi de break și își adjudecă un game ce poate avea o importanță capitală! Nole a rezistat în fața asediului la care a fost supus de iberic în ultimele minute și e în avantaj în acest moment. Alcaraz va servi imediat pentru a rămâne în primul set. Procentajul mingilor de break salvate de Djokovic astăzi: 100% (8/8)!

Alcaraz egalează la 4! Ibericul a început cu o ușoară timorare în exprimare, dar joacă acum mult mai eliberat. Game alb al murcianului și egalitate la patru în primul set

Game Nole, 4-3! Dkokovic defilează cu serviciul și se reinstalează la conducere pe tabelă. Sârbul are un procentaj de 75% la punctelor câștigate cu propriul serviciu (12/16).

3-3, egalează Alcaraz. Game de serviciu ceva mai facil pentru spaniol, care se impune la 15. A fost singurul game jucat cu serviciul de Alcaraz care nu ajunge în prelungiri.

3-2 Djokovic! E rândul sârbului să fie pus într-o postură complicată de adversarul său. Alcaraz a beneficiat de trei mingi de break, dar sârbul oferă o replică impresionantă astăzi și le salvează pe rând. Meci complet diferit față de ce am văzut în urmă cu trei săptămâni, la Wimbledon.

2-2, Game Alcaraz! Din ce situația limită iese spaniolul! Nole a început dominant game-ul la retur și a ajuns în postura de a conduce cu 40-0! Însă ibericul n-a cedat, și-a demonstrat aliajul de mare campion și a salvat toate cele trei mingi de break ale sârbului. Meci de mare intensitate pe Chatrier!

2-1, Game Djokovic. Nole iese dintr-o situație complicată, un 0-30 pe propriul serviciu pe care l-a înfruntat cu multă tenacitate. Sârbul și-a adjudecat patru puncte la rând și revine la conducere.

1-1, egalează Alcaraz. Game de mare intensitate pe serviciul ibericului, nevoit inclusiv să salveze o minge de break a lui Djokovic. Au fost mai bine de cinci minute extrem de intense, Carlitos reușind în cele din urmă să închidă.

15.15: 1-0 Nole, începe bine sârbul, avusese 40-0, dar a intrat apoi și Alcaraz puțin în meci.

Djokovic și Alcaraz se întâlnesc din nou pe o scenă importantă a tenisului, la trei săptămâni după ce spaniolul se impunea într-o manieră categorică în finala de la Wimlbedon, câștigată în trei seturi, 6-2, 6-2, 7-6.

De data aceasta, cei doi luptă pentru medalia de aur la Jocurile Olimpice, într-unul dintre cele mai așteptate evenimente ale finalului de săptămână la Paris.

Djokovic, 37 de ani, se află la un meci de medalia la care a tânjit toată cariera, visul său interzis la precedentele edițIi

E pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice când primii doi favoriți ai turneului de tenis se întâlnesc in finală. Djokovic e e cel mai în vârstă finalist, iar Alcaraz cel mai tânăr.

Novak Djokovic a doborât toate recordurile posibile în tenis și a dominat cu ferocitate circuitul în ultimii 10-15 ani. E lider în clasamentul titlurilor majore, a străpuns recordul de săptămâni petrecute pe primul loc, continuând să rămână un reper incontestabil chiar și la 37 de ani, împliniți în luna mai.

Singura sa distincție olimpică e bronzul din 2008, dar Djokovic țintește o medalie mult mai strălucitoare, în ceea ce va fi, aproape sigur, inclusiv în cazul său, ultima sa apariție la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Pentru Djokovic, succesul aici astaăzi este ultimul mare obiectiv al carierei. Sârbul deţine pentru titlurile de Grand Slam (24), pentru cele de nivel Masters (49) și pentru cel mai mult timp petrecut în fruntea ierarhiei ATP (428 săptămâni). Doar aurul olimpic îi lipsește!

Tenis: Monica Niculescu, la al treilea sfert de finală WTA consecutiv
Sport 22 Octombrie 2024, 16:32

Tenis: Monica Niculescu, la al treilea sfert de finală WTA consecutiv

La turneul WTA 500 de la Tokyo, Monica Niculescu s-a calificat în turul secund pe tabloul de dublu, alături de...

Tenis: Monica Niculescu, la al treilea sfert de finală WTA consecutiv
Doi arbitri români în etapa a 3-a din UEFA Champions League
Sport 22 Octombrie 2024, 10:06

Doi arbitri români în etapa a 3-a din UEFA Champions League

Arbitrii români Istvan Kovacs şi Horaţiu Feşnic au fost delegaţi să conducă două meciuri care vor avea loc marți în etapa a...

Doi arbitri români în etapa a 3-a din UEFA Champions League
CSM București eliminată din EHF European Cup
Sport 22 Octombrie 2024, 06:47

CSM București eliminată din EHF European Cup

Echipa masculină de handbal CSM București a pierdut ambele meciuri cu echipa norvegiană Runar Sandefjord

CSM București eliminată din EHF European Cup
Superliga: Rapid a spulberat-o pe Farul C-ţa
Sport 22 Octombrie 2024, 00:13

Superliga: Rapid a spulberat-o pe Farul C-ţa

Echipa bucureşteană Rapid a învins luni seara, pe teren propriu, scor 5-0, gruparea Farul Constanţa, într-un meci din etapa a...

Superliga: Rapid a spulberat-o pe Farul C-ţa
Superliga: Poli Iași câștigă acasă cu Unirea Slobozia
Sport 21 Octombrie 2024, 21:21

Superliga: Poli Iași câștigă acasă cu Unirea Slobozia

Victorie cu 1-0 pentru Poli Iași în meciul cu Unirea Slobozia, într-un meci cu două goluri anulate

Superliga: Poli Iași câștigă acasă cu Unirea Slobozia
Tenis. Naomi Osaka nu va juca împotriva României
Sport 21 Octombrie 2024, 14:35

Tenis. Naomi Osaka nu va juca împotriva României

Naomi Osaka, fost lider mondial și câștigătoare a 4 turnee de Grand Slam, nu va juca împotriva României la turneul final al...

Tenis. Naomi Osaka nu va juca împotriva României
Rațiu și Akdag, din nou titulari în Spania și Franța. Rezultatele stranierilor
Sport 21 Octombrie 2024, 09:32

Rațiu și Akdag, din nou titulari în Spania și Franța. Rezultatele stranierilor

Situația se complică pentru PAOK Salonic, în Grecia. Fundașii Andrei Rațiu și Umit Akdag își consolidează statutul de...

Rațiu și Akdag, din nou titulari în Spania și Franța. Rezultatele stranierilor
Cele 3 echipele românești au pierdut în Liga Campionilor la handbal feminin
Sport 20 Octombrie 2024, 22:16

Cele 3 echipele românești au pierdut în Liga Campionilor la handbal feminin

Echipa feminină de handbal CSM București a pierdut în Liga Campionilor, în fața formației franceze Metz, Gloria Bistrița a...

Cele 3 echipele românești au pierdut în Liga Campionilor la handbal feminin