Interviu: Noua generație a scrimei românești, înainte de Mondiale
Federația Română de scrimă i-a premiat pe micii sportivi care au obținut rezultate mari la Europenele de la Soci, ocazie cu care am descoperit viitorul scrimei românești.
Articol de Gabriel Bucur, 28 Martie 2018, 22:55
Federația Română de scrimă i-a premiat pe micii sportivi care au obținut rezultate mari la Europenele de la Soci. Marți seară, la sediul Comitetului Sportiv și Olimpic Român, într-o companie selectă, din care au făcut parte glorii ale scrimei românești, precum Ana Pascu, Mihai Covaliu, Ana Maria Brânză sau Tiberiu Dolniceanu, juniorii și cadeții medaliați la începutul lunii, în Rusia, au primit aplauze la scenă deschisă și recunoașterea valorii din partea predecesorilor.
(Marți, în cadrul festivității de premiere de la COSR, a fost lansat și clipul de promovare a scrimei românești)
Cea mai importantă medalie obținută de reprezentanții noștri la Europenele de scrimă pentru tineret a fost cea de argint, pe care a primit-o Alexandra Predescu (legitimată la CSA Steaua), la juniori, în proba de spadă. Am stat de vorbă cu sportiva de 18 ani, pentru a afla cum a trăit competiția și ce obiectiv are pentru Campionatele Mondiale de cadeți și juniori care vor începe, duminică, la Verona.
„M-am simțit din nou în formă la Soci. Știam că sunt printre cele mai bune sportive din Europa. Nu m-am mai simțit așa din 2015, când am cucerit titlu mondial. Am dat tot ce am putut, am fost extrem de motivată. Totuși, mai am multe de arătat, nu sunt în cea mai bună formă. Într-o zi, voi fi pe prima treaptă a podiumului. Încerc să nu pun presiune asupra mea, în legătură cu Mondialul de la Verona. Nu mă gândesc la un obiectiv anume. Voi aduce medalii, în continuare, României”, ne-a declarat Alexandra Predescu.
La Europene, România a mai obținut trei medalii de bronz, prin echipele de cadeți. Este vorba despre echipa de floretă fete (Rebeca Cândescu - CSA Steaua, Emilia Corbu - CSTA București, Andreea Gheorghe - CSA Steaua și Karina Vasile - ACS Balestra), cea de sabie băieți (Rareș Ailinca - CSM Brașov, Andrei Păștin - CS Dinamo, Elton Dincă - CS Riposta și Alexandru Zmău - CSM Iași) și cea de spadă fete (Mihaela Leonte - CSS Quarto, Andrada Ghica - ACS Stesial, Talida Enache - CS UNEFS și Claudia Durău - LPS Craiova).
Căpitanul echipei de sabie cadeți masculin, Andrei Păștin, ne-a declarat că simte că ar fi putut să obțină o medalie mai valoroasă Soci, însă acum gândul îi stă doar la Mondialele care urmează.
„Pentru medaliile europene am muncit un sezon întreg. Am început cu un meci foarte bun împotriva polonezilor, apoi am dat peste echipa Ungariei, care ne depășea din punct de vedere tehnic. Am pierdut semifinala, dar ne-am revenit în finala mică și am câștigat în fața rușilor, care erau favoriți, la ei acasă. Am reușit să rămânem uniți, am tras pentru echipă. Am fi putut mai mult, dacă ne concentram mai bine. Am avut emoții, e normal. La Verona mergem cu obiectivul de a intra între primii patru. Dacă ne clasăm între primii patru, ne vom califica la Olimpiada de Tineret de la Buenos Aires. Sperăm să ne întoarcem cu o medalie”, ne-a spus Andrei Păștin.
Și căpitanul echipei de spadă cadeți feminin, Mihaela Leonte, ne-a mărturisit ce gânduri are între Europene și Mondialul care stă să înceapă.
„Nu suntem încă în vârf de formă, trebuie să mai muncim. La Mondiale, vreau să trag cât mai bine și să iau o medalie. De asemenea, vreau să mă calific la Olimpiada de Tineret care va avea loc în Argentina”, ne-a spus Mihaela Leonte.
Președintele Comitetului Sportiv și Olimpic Român, fostul campion olimpic la sabie Mihai Covaliu, i-a felicitat pe micii tricolori medaliați la Europene și se simte încrezător cu privire la viitorul scrimei din România.
„E o generație bună, o generație care, odată ce a simțit gustul medaliilor, este deja lansată spre orbita performanței. Sigur că urmează un examen foarte dificil, respectiv Campionatele Mondiale din Italia, de la Verona. Sportivii trebuie să reconfirme rezultatele de la Soci. Dacă la nivel european au trecut testul, la nivel mondial trebuie ceva mai mult. Scrima e un sport foarte dur, o singură tușă poate schimba totul. Dar sunt pe un drum bun, iar faptul că scrima românească reușește să câștige medalii în continuare denotă că lucrurile sunt pe calea cea bună și putem lucra doar pentru a îmbunătăți acest drum. Avem juniori buni, seniorii – și aici mă refer la Ana Maria Brânză, Tiberiu Dolniceanu, Bianca Pascu – sunt modele pentru cei care vor să pășească pe drumul marii performanțe în scrimă”, a mărturisit Mihai Covaliu.
Campionatele Mondiale de scrimă se vor desfășura, între 1 și 9 aprilie, în orașul italian Verona.