Începe Campionatul European de Fotbal
Campionatul European de Fotbal, amânat din cauza pandemiei, se deschide diseară chiar în Italia, prima țară europeană care a resimțit efectul de tip tsunami al infecției.
Articol de Radiojurnal, 11 Iunie 2021, 08:10
Lumea sportului dă astăzi un semnal major că viața revine, că viața trebuie să revină la normal. 11 stadioane deschise publicului, chiar dacă nu la întreaga capacitate și un continent întreg conectat la sportul care le place oamenilor cel mai mult: începe astăzi Campionatul European de Fotbal.
,„Suntem oamenii pe care îi aşteptam“ cântecul oficial al competiției. ''Pot, în sfârșit să îl public!'', scria acum o lună Martin Garrix, care semnează piesa, alături de Bono şi The Edge.
Cântecul, campionatul, spectacolul erau pregătite pentru 2020, dar vin cu an întârziere, din cauza pandemiei.
Participă și România la festival, dar nu pe teren cu echipa, ci doar cu terenul pregătit pentru alții.
Campionatul European de Fotbal, amânat din cauza pandemiei, se deschide diseară chiar în Italia, prima țară europeană care a resimțit efectul de tip tsunami al infecției.
Meciul inaugural Italia-Turcia se joacă pe Stadio Olimpico din Roma, pe care autoritățile sanitare îl deschid până la un sfert din capacitate.
Pentru că turneul final se joacă în premieră în 19 țări, normele epidemiologice variază.
În estul continentului, organizatorii deschid stadioanele de la un procentaj de 50%, Rusia și Azerbaidjan, până la chiar sută la sută în Budapesta.
Vestul continentului este mai precaut, cu o cotă de un sfert, iar Germania cea mai prudentă.
Medicii din Bavaria au acceptat ca doar 20% din stadionul de la Munchen să fie accesibil spectatorilor.
Deschiderea arenelor a fost o condiție obligatorie pentru ca orașele să își păstreze statutul de gazdă.
Dublin și Bilbao, spre exemplu au fost înlocuite cu Sankt Petersburg și Sevilia. În premieră istorică, Bucureștiul va organiza patru meciuri.
La primele trei, Arena Națională este deschisă 25%, iar la optimea de finală din 28 iunie vor asista 25.000 de oameni, adică jumătate din capacitate.
Efortul financiar al României este greu de estimat, dar pleacă de la 200 de milioane de Euro în sus.
Delegațiile Ucrainei și Macedoniei de Nord şi-au stabilit baza de operațiuni la noi, astfel că au nevoie de sprijin logistic non-stop în regim de cantonament.
Conform estimărilor, industriile conexe ar putea genera venituri de 4 milioane de Euro în urma acestor meciuri din România.
Dar dincolo de bilanțul contabil, Bucureștiul va rămâne cu trei arene noi: Steaua, Rapid, Arc de Triumf și cu o linie ferată care leagă orașul de Aeroportul Henri Coandă, unde sperăm ca la un moment dat să îi conducem pe fotbaliștii tricolori să prindă și ei vreun turneu final, dacă la acesta organizat acasă nu s-a putut.