Gala Canotajului 2024: Ionela Cozmiuc a primit premiul special. Cornea și Enache sunt echipajul anului
Federația Română de Canotaj și-a premiat sportivii, după un an în care țara noastră a cucerit două medalii de aur și trei de argint la Jocurile Olimpice de la Paris.
Articol de Gabriel Bucur, 10 Decembrie 2024, 18:44
Primii campioni olimpici la dublu vâsle din istoria canotajului masculin românesc, Florin Enache și Andrei Cornea, au primit premiul pentru „Echipajului anului”, din partea Federației naționale, în timp ce Ionela Cozmiuc, vicecampioană olimpică și campioană mondială și europeană, a primit „Premiul special”, în cadrul Galei Canotajului românesc 2024, organizată marți, în București.
Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a inaugurat Gala Canotajului, cu un sfat pentru sportivi: „Diferenţa dintre cei buni şi cei mai puţini buni se face la Jocurile Olimpice. Dragi sportivi şi antrenori, şi anul acesta sunteţi cei mai buni şi o spun cu toată mândria! Asta înseamnă disciplină, înseamnă să ştii ce poţi şi unde vrei să ajungi. Răutăţi au fost şi răutăţi vor mai fi, dar cu cât veţi fi mai mult băgaţi în seamă, cu ghilimelele de rigoare, cu atât să daţi dovadă de mai multă unitate şi determinare. Pentru că numai împreună putem să mutăm munţii din loc. Şi atunci, toate pânzele sus către Los Angeles!”, a transmis fosta conducătoare a canotajului, Elisabeta Lipă, făcând trimitere spre următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, din 2028.
Federația Română de Canotaj și-a premiat sportivii, după un an în care țara noastră a cucerit două medalii de aur și trei de argint la Jocurile Olimpice de la Paris, palmares care a dus țara pe locul trei, în topul națiunilor, după Olanda și Marea Britanie.
Ionela Cozmiuc: Ne vedem peste doi ani, la Snagov!
Campionii olimpici și europeni la dublu vâsle Florin Enache și Andrei Cornea formează „Echipajul Anului” în canotajul românesc. Florin consideră că a fost anul perfect, „nu neapărat datorită performanțelor, ci mai degrabă prin ceea ce am înțeles din acest an și prin faptul că ne-a făcut să credem că suntem capabili de mult mai multe lucruri. Au fost doar niște pași, pentru a ne descoperi, în fața încercărilor”. De partea cealaltă, Andrei nu crede în perfecțiune: „atât pe plan sportiv, cât și în viața personală, a fost un an foarte bun. Am adus României un nou echipaj, un echipaj care a scris istorie. Sperăm că am reușit să ne deschidem drumul către o performanță cât mai îndelungată”.
Ionela Cozmiuc a primit „Premiul Special” al Federației Române de Canotaj și a făcut un anunț legat de viitorul său. Vicecampioana olimpică la dublu vâsle categorie ușoară, alături de Gianina van Groningen, și-a completat palmaresul cu aurul european, la dublu, și aurul mondial, la simplu, dar cea mai importantă veste a venit abia spre sfârșitul anului. Ionela și Marius Cozmiuc, retrași din activitate, vor deveni părinți, în 2025.
Ionela poate reveni în barcă, până în 2028. „Am auzit de atâtea ori vorbindu-se despre Jocurile Olimpice de la Los Angeles, încât trebuie să recunosc că în colțul minții mele există o posibilitate și o dorință de a mă întoarce în activitate, mai ales că antrenorul meu, Ciprian Atomei, mi-a promis că, dacă eu mă întorc, se întoarce și el. Ne vedem peste doi ani, la Snagov!”, a concluzionat Ionela Cozmiuc.
Roxana Anghel: Am avut un blocaj, înaintea Jocurilor Olimpice
La Gala Canotajului Românesc 2024, au fost premiați la categoria seniori: Ionela Cozmiuc şi Gianina van Groningen (dublu vâsle feminin - categorie uşoară), Florian-Marian Enache şi Andrei Sebastian Cornea (dublu vâsle masculin), Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş şi Victoria Petreanu (8+1 feminin), Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar (dublu vâsle feminin), Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel (dublu rame feminin), Ştefan Berariu, Sergiu Bejan, Andrei Mândrilă şi Ciprian Tudosă (patru rame masculin), Florin Arteni şi Florin Lehaci (dublu rame), Florin Arteni, Florin Lehaci, Mugurel Semciuc, Mihăiţă Ţigănescu, Adrian Munteanu, Constantin Adam, Bogdan Baitoc, Alexandru Danciu şi Marius Cozmiuc (8+1 masculin).
Campioană și vicecampioană olimpică, alături de Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu a vorbit despre lunile de foc: „Anul acesta a fost cel mai frumos, dar și cel mai dificil din carieră. Jocurile Olimpice s-au încheiat foarte bine pentru noi, dar, până la Paris, am avut și câteva momente dificile. Momentul de pe podiumul olimpic îmi este cel mai drag”.
Roxana Anghel ne-a dezvăluit că înaintea Jocurilor Olimpice, ea și Ioana Vrînceanu au avut un moment de cumpănă: „A fost un an memorabil, am făcut istorie. Suntem bucuroase să avem o salbă de medalii. Nu voi uita când am trecut linia de finish de la Jocurile Olimpice și mi-am dat seama că vom avea medaliile de argint la gât. După Europene, am avut o perioadă mai grea, probabil a fost un blocaj, nu mai reușeam să fim la un nivel ridicat la antrenamente. Important este că barca a mers foarte bine la Paris”.
Canotorii juniori laureați au fost: Bianca Camelia Ifteni (schif simplu feminin), Iulica Maria Ursu şi Gabriela Tivodariu (dublu rame feminin), Mateus Simion Cozminciuc şi Fabrizio Alexandru Scripcariu (dublu rame masculin), Ionela Elena Scutaru, Adina Alexandra Florea, Stejara Olariu şi Bianca Elena Drăghici (patru rame feminin).
Premianții de la tineret au fost: Andrada Maria Moroşanu şi Iulia Bălăucă (dublu vâsle feminin), Mariana Laura Dumitru, Manuela-Gabriela Lungu, Emanuela Ioana Ciotău şi Patricia Cireş (patru vâsle feminin).
În ceea ce privește antrenorii și echipa medicală, au primit recunoaștere: Antonio Colamonici, Cosmin Boguș, Ciprian Atomei, Marcus Despina, Dorin Alupei, Marius Băcăoanu, Veronica Cochela, Doina Ignat, Sorin Băhnărel şi Vasile Oşean.