Fosta mare gimnastă Nadia Comăneci împlineşte 50 de ani
Nadia Comăneci, supranumită ''Zeiţa de la Montreal'' este prima gimnastă din istorie notată cu 10 într-un concurs.
Articol de Răzvan Stancu, 12 Noiembrie 2011, 10:12
Fosta mare gimnastă, Nadia Comăneci, împlineşte sâmbătă 12 noiembrie vârsta de 50 de ani.
Nadia, supranumită ''Zeiţa de la Montreal'', a început gimnastica la şase ani, cu antrenorii Martha şi Bela Karoly.
Este considerată de specialişti una dintre cele mai bune sportive din secolul trecut şi una dintre cele mai mari gimnaste ale lumii.
Gimnasta are în palmares cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Mondiale şi nouă de aur la Europene.
La 13 ani a devenit cea mai tânără campioană continentală din istorie la individual compus după ce a obţinut titlul de campioană europeană la Skien (Norvegia) unde a câştigat trei medalii de aur şi una de argint.
În 1975, a cucerit trofeul competiţiei Turneul Campioanelor de la Londra.
În 1976 a fost supranumită "Zeiţa de la Montreal", după ce a obţinut titlul olimpic absolut la Jocurile Olimpice de la Montreal unde a cucerit trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), una de bronz (sol) şi argint cu echipa.
Nadia Comăneci este prima gimnastă din istorie notată cu 10 într-un concurs (şapte note de 10).
Foto: Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal. Sursa: Agerpres.
World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale) a omologat în 2007, recordul reuşit de Nadia Comăneci, la Jocurile Olimpice de la Montreal, adică şapte note 10 la o singură ediţie a JO.
Palmaresul său impresionant mai cuprinde titlurile de campioană europeană absolută la Praga (1977) şi Copenhaga (1979), campioană mondială la bârnă la Strasbourg (1978) şi cu echipa la Forth Worth (1979).
La Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) a cucerit două titluri, la bârnă şi sol, şi două medalii de argint, la individual compus şi cu echipa.
S-a retras din activitatea competiţională în 1984, când a fost premiată cu Ordinul Olimpic "Colanul de argint".
În 1999, Nadia Comăneci devenea primul sportiv invitat să vorbească la Naţiunile Unite, pentru a lansa ''Anul 2000, Anul Internaţional al Voluntariatului''.
S-a implicat în acte de caritate, atât în ţară (a creat o clinică de caritate în Bucureşti, pentru ajutorarea copiilor orfani), cât şi în străinătate.
În cadrul unei ceremonii desfăşurată la Washington (SUA), a fost recompensată cu premiul "Flo Hyman" (1998) pentru merite deosebite în sport, iar în 1999, la Viena, a fost declarată "Sportiva secolului XX".
În ianuarie 2007, cotidianul spaniol "El Mundo Deportivo", a desemnat-o, de asemenea, sportiva secolului XX, în urma unui sondaj făcut în rândul a 60.000 de iubitori ai acestui sport.