EXCLUSIV Andrei Muntean: "Din momentul în care nu-mi mai simt mâinile, vreau să rezist cât mai mult"
Andrei Muntean este singurul gimnast român calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. Va fi a doua ediție la care participă, după Rio 2016.
Articol de Andreea Helmis, 18 Aprilie 2024, 16:24
Pe 24 aprilie va începe ultima competiție majoră înaintea Jocurilor din Franța, Campionatele Europene de la Rimini. Înainte să plece spre Italia, l-am vizitat pe Andrei Muntean la unul dintre antrenamente. Scopul a fost să vedem cum arată o zi obișnuită de pregătire, atunci când Jocurile Olimpice sunt la trei luni și jumătate distanță.
Stâpânirea de sine, mentalitatea cu care intri în antrenament, cum controlezi mintea de la primul pas pus în sală, și apoi în competiții toate sunt de bază pentru a fi în elita gimnasticii, alături de miile de repetări ale exercițiilor și pregătirea fizică temeinică. Iar elita gimnasticii se intâlneste la Paris la Jocurile Olimpice peste 99 de zile. Pâna la calificările băieților mai sunt 100 - pe 27 iulie, singurul gimnast român calificat Andrei Muntean va concura pentru a doua oară la Jocuri; mai experimenatat, mai ambitios și cu multe acumulate de la Rio, din 2016 încoace.
Știu că energia pozitivă contează foarte mult. Mereu îmi doresc să intru în sală cu mentalitatea asta, să dau tot ce e mai bun din mine, spune Andrei Muntean.
În sala de gimnastică Nicolae Vieru te intampină și-ți ia ochii covorul albastru de 12 metri pe 12 de la sol. În stânga lui, culoarul de 25 de metri de la sărituri, iar în spate, aliniate, două sectoare de cal cu mânere și unul de paralele, iar în ultimul rând, bara fixă și inelele înălțate sus, la 3 metri.
E cea mai bună sală din România, însă avem nevoie de aparatură nouă. Solul îl reparăm de două ori pe săptămână, ne spune antrenorul coordonator Marius Berbecar.
Acum însă nu are nimeni timp să se plângă de condiții; până la Jocurile Olimpice, peste mai puțin de o săptămână încep Europenele, pas important pentru Andrei Muntean în pregatirea pentru Paris. Și-a adaptat special anntrenamentul pentru a prinde un vârf intermediar de formă la campionatele continentale de la Rimini.
Am un antrenament destul de intens astăzi. Voi avea exercițiu la paralele, un exercițiu la sol și o saritura. Sunt exercițiile pe care le voi face și la Europene. Având în vedere că vom concura de dimineață, la 10, vom intra la 8 în sală și încerc să mă pregătesc de acasa. De dimineață am fost la înot, pe la 7 și un pic, să fac o înviorare, a dezvăluit Andrei Muntean.
După încălzirea de o jumătate de oră, urmează un exercițiu de anduranță. Două minute în stând pe mâini, la paralele, la doi metri de sol.
Cred ca mi-e mai ușor să stau în mâini decât în picioare. Glumesc! După două minute simți funicături în mâini nu-ți mai simți mâinile, dar atunci este partea cea mai importantă, să trec peste acel moment! De atunci încep să număr, de când nu-mi mai simt mâinile, atunci vreau sa rezist cât mai mult.
Azi voi începe cu sărituri, voi sari un "900" de cocncurs. E aparatul cu care voi începe și la Campionatele Europene. 900 înseamnă un salt cu doua șuruburi și jumătate, spune Andrei.
Andrei Muntean este perfecționist...e și normal să fie așa. Își filmează antrenamentele, analizeaza tot si reflectează asupra fiecarui detaliu.Își notează tot ce greșește și vrea să îmbunătățească. E mulțumit de evoluția de la sărituri, dar știe că poate și mai bine. Urmează aparatu favorit, paralele.
Cel mai important este să-mi pregătesc aparatul cu miere și magnezeiu penru o priză cât mai bună la elemente. Pe lângă liniștea interioară și calmul de dinainte, mereu încerc să mă detașez de lucrurile exterioare, să mă focusez pe ce am de făcut. Distanța între parelele conteaza foarte mult - masurăm cu mâna un antebraț și încă o palmă întinsă. De asemenea, e important exercițiul mental făcut înainte, a mărtuirisit Muntean.
În sală sunt și ceilalți membri ai lotului național. Frații Burtănete, Nicolas Țarcă, Roland Modoianu, Răzvan Marc. Atunci când Andrei e pe aparat se opresc și îl urmăresc, nu doar învață de la el, ci fiecare încearcă să-l încurajeze..
Între colegi avem mici "tipsuri" (n.r. sfaturi) pe care le spunem în timul exercițiului unui coleg, de exemplu, să stea încordat sau tare pe mâini, avem termeni pe care îi folosim. Elementele le ai în minte, dar sunt anumite lucruri la care trebuie să fii foarte atent, iar noi, prin încurajările astea ne asigurăm că este atent cel care execută, mai spune Muntean.
27 iulie. Paris Bercy, celebrul complex sportiv în formă hexagonală – sunt coordonatele pentru ceea ce se poate transforma în momentul de vârf al carierei lui Andrei Muntean. La Rio, în 2016 a încheiat pe locul 6 finala de la paralele, la mai puțin de 2 zecimi de podium.
Trece timpul foarte repede. Trebuie sa profit de fiecare zi, nu vreau să ajung în puntul în care să fiu la Jocurile Olimpice și să spun că aș fi putut să fac mai mult. Am mai ocnurat în sala de la Paris, e incredibilă atmosfera de acolo. Abia aștept, voi incerca să fac tot ce- mi stă în putință să ajung într-o formă cât mai bună pt mine cu adevărat visul este o medalie olimpică, este mărturisirea lui Andrei Muntean.