Cupa Mondială de Parapantă la Braşov
Aerodromul de la Sînpetru va găzdui între 11 -18 august, prima etapă de Cupă Mondială de Parapantă desfăşurată vreodată în România.
Articol de Mădălin Iacob, Braşov, 07 August 2013, 14:23
Peste 80 dintre cei mai buni parapantişti din Europa, Asia şi America Latină vor fi prezenți săptămâna viitoare la Braşov.
Aerodromul de la Sînpetru va găzdui între 11 -18 august, prima etapă de Cupă Mondială de Parapantă desfăşurată vreodată în România.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Club de Zbor Transilvania, în parteneriat cu Depoul de Artă Urbană şi Primăria Municipiului Braşov.
Etapa se va desfăşura după regulamentul mondial, contratimp, pe traseu impus, cu o lungime de pînă la 120 kilometri. Decolarea concurenţilor se va face de pe unul din munţii din jurul Braşovului.: Bunlocul, Postăvarul, Piatra Craiului sau Sinaia.
Din aceste locuri de decolare, piloţii vor urca, folosindu-se de curenţii ascendenţi, cît mai sus, fără a intra în nori (în caz contrar sînt penalizaţi).
Startul propriu-zis se dă apoi din aer, pentru toţi piloţii în acelaşi timp, linia de pornire fiind un cilindru imaginar cu raza de un kilometru, care se întinde de la pămînt la 3.000 de metri altitudine.
În acest cilindru toţi piloţii zboară ca într-un roi de albine, iar la ora şi secunda stabilite, ei pornesc pe traseu, spre primul punct obligatoriu pe care îl au de atins.
De obicei, traseele în astfel de concursuri au între 5 şi 20 de puncte obligatorii care pot fi atinse de la orice altitudine.
Sosirile vor fi în zone de interes turistic
La această etapă de Cupă Mondială traseele propuse piloţilor, în jurul Braşovului, au lungimi între 30 şi 100 de kilometri, iar toate sosirile vor fi în zone de interes turistic.
Regula de bază pentru piloţi, pentru a nu fi descalificaţi, este ca ei să nu pună piciorul pe pămînt de la start pînă la finish.
În final, pentru a observa dacă au atins toate punctele obligatorii, juriul foloseşte monitorizarea prin GPS. Astfel, după aterizare, piloţii vor prezenta înregistratoarele de zbor, pentru a se face clasamentul.
Publicul prezent pe aerodromul de la Sînpetru va putea urmări îndeaproape competiţia, cu ajutorul unor ecrane.
Zilnic, după concurs, va avea loc un miting aviatic susţinut de „Draco Volans“, una dintre cele mai bune echipe de acrobaţie aviatică din Germania.
Parapanta
Parapanta este un aparat de zbor fără motor, construit din materiale textile.
Un astfel de aparat zboară la fel ca o maşină ce coboară o pantă, consumînd din altitudinea acumulată la urcarea ei.
De la o distanţă de nivel de 1.000 de metri, parapanta se poate deplasa zece kilometri, astfel că, pentru a se deplasa pe distanţe mai mari, piloţii trebuie, pe măsură ce se deplasează şi pierd din altitudine, să găsească curenţi ascendenţi de aer care pot urca pînă la nori, refăcîndu-şi rezerva de altitudine.
Recordul mondial de distanţă la zborul cu parapanta este de 450 de kilometri şi a durat 11 ore.