Cluburile din China domină piața transferurilor în această iarnă
Echipele din Super Liga Chineză au cheltuit momentan 128 de milioane de euro.
Articol de Alex Țențu, 08 Ianuarie 2017, 22:40
Perioada transferurilor de iarnă s-a deschis oficial în urmă cu fix o săptămână. „Mercato di riparazione”, așa cum denumesc italienii această perioadă, a fost dominată până acum de cluburile chineze.
Echipele din Super Liga Chineză au cumpărat până în acest moment de 128 de milioane de euro, în timp ce Premier League, întrecerea cu cei mai mulți bani în joc, a achiziționat de doar 72 de milioane. Chinezii dovedesc că vor să investească mai nou și în fotbalul lor, nu doar în cel european, cum au procedat până acum. De exemplu, Inter Milano, Espanyol Barcelona, Nice și Slavia Praga sunt conduse de chinezi, precum și toate cele trei echipe din Birmingham: Birmingham FC, Aston Villa și West Bromwich Albion.
Interesant este că acești patroni chinezi nu sunt printre cei mai bogați oameni din China. Ei au simțit potențialul pieței europene și vor să se dezvolte financiar prin cumpărarea de cluburi sau prin investițiile făcute în acestea. Este de notorietate că patronul lui Manchester City este din Emiratele Arabe Unite, dar este mai puțin cunoscut faptul că două companii din China dețin împreună 13% din clubul englez. La finalul lui 2015, președintele Chinei, XI Jinping, a fost împreună cu premierul de atunci al Marii Britanii, David Cameron, la un antrenament al celor de la Manchester City. La fel, 20% din Olempique Lyon și Atletico Madrid sunt în proprietatea unor grupuri de investiții din China.
De partea cealaltă, chinezii care investesc în întrecerea internă sunt printre cei mai bogați oameni ai țării, și asta se vede în sumele investite. Neșansa lor este faptul că echipele din China trebuie să aibă cel puțin șapte jucători chinezi în primul 11.
Iată, pe scurt, principalele achiziții ale echipelor chineze din această iarnă:
Oscar – de la Chelsea la Shanghai SIPG, pentru 60 de milioane de euro
Axel Witsel – de la Zenit la Tianjin Quanjian, pentru 20 de milioane de euro
Carlos Tevez – de la Boca Juniors la Shanghai Shenhua, pentru 10,5 milioane de euro, dar cu un salariu de 40 de milioane de euro pe sezon, record absolut
John Obi Mikel – de la Chelsea la Tianjin Teda, liber de contract
După cum se poate observa, prețul de transfer nu este, cel puțin pentru moment, unul record. Diferența se face însă la salarii. Witsel a avut în această iarnă o ofertă și de la Juventus, însă italienii îi ofereau un salariu de patru milioane pe stagiune, în timp ce la Tianjin va încasa 18 milioane pe an.
În Europa, cluburile mari nu fac, de obicei, mai mult de un transfer în această perioadă, și acela doar dacă echipa n-a mers bine în prima jumătate de sezon. De exemplu, transferul iernii este momentan cel al lui Julian Draxler, de la Wolfsburg la PSG, pentru 40 de milioane de euro. PSG, doar pe poziția a treia în Franța, avea nevoie de întăriri în atac, în special în aripa stângă, acolo unde Lucas Moura nu a dat randamentul așteptat de Unai Emery.
Evident, sunt și alte cluburi care consideră că au nevoie de întăriri. După ce a fost refuzată de Witsel, Juventus l-a achiziționat pe Tomas Rincon de la Genoa. Leicester suferă în Premier League, unde este pe 15, așa că l-a cumpărat pentru 17 milioane de euro pe mijlocașul defensiv Ndidi de la Genk, viitoarea adversară a Astrei Giurgiu în Europa League.
Leonardo Pavoletti s-a transferat de la Genoa la Napoli, pentru 18 milioane de euro. Napoli a avut probleme mari după ce atacantul titular, polonezul Arkadiusz Milik, s-a accidentat în septembrie, așa că antrenorul Maurizio Sarri a trebuit să improvizeze pe poziția de vârf, cu extrema Mertens sau cu Gabbiadini, la bază tot o extremă, dar care în ultimele sezoane a mai evoluat și ca vârf împins.
Încă două mutări sonore, cunoscute de ceva timp, dar definitivate acum în iarnă; atacantul Gabriel Jesus de la Palmeiras la Manchester City, pentru 30 de milioane de euro. Transferul a fost anunțat încă din vară, însă jucătorul a ajuns sub comanda lui Pep Guardiola doar din această lună. Gabriel Jesus este o soluție în plus pentru Guardiola, care s-a bazat în prima jumătate de sezon pe doar doi atacanți, Kun Aguero și Kelechi Iheanacho, care au și dat randament. După această sosire, Manchester City l-a vândut pe Stefan Jovetic la Inter Milano, pentru 13 milioane de euro, însă muntenegreanul nu are nevoie de o perioadă de adaptare, fiind împrumutat în ultimul an și jumătate la clubul italian.
În rest, West Ham își caută un atacant; Jose Fonte, căpitanul lui Southampton, a făcut o cerere scrisă la club prin care dorește să plece, iar granzii vor rămâne probabil în aceeași formulă. Chelsea se poate gândi la aducerea unui jucător în linia de mijloc, după ce Oscar și Obi Mikel au plecat, în timp ce Fabregas, nemulțumit de statutul de rezervă, ar dori să plece. James Rodriguez este și el dezamăgit de faptul că Zinedine Zidane îl ține pe bancă la Real Madrid, și caută oferte, însă deținătoarea Ligii Campionilor are intredicție de a transfera până în 2018, la fel ca și Atletico Madrid, așa că cele două concitadine se despart mult mai greu de jucători.