Clubul de fotbal Rapid "are un nou patron"
Omul de afaceri Nicolae Cristescu a declarat că a semnat "un contract atipic" prin care el şi un alt asociat au preluat clubul Rapid de la George Copos.
Articol de Ionuţ Iamandi, 09 Iulie 2013, 10:51
Omul de afaceri Nicolae Cristescu a anunţat că el şi asociatul său, Adrian Zamfir, au semnat cu omul de afaceri George Copos contractul de vânzare-cumpărare al clubului FC Rapid.
Nicolae Cristescu a spus că a semnat "un contract de vânzare-cumpărare atipic".
"Noi practic n-am cumpărat nimic, nici stadion, nici bază sportivă, ci doar un brand.
"Suma tranzacţiei a rămas aceeaşi.
"Însă important este că finalul este unul fericit", a spus Nicolae Cristescu, citat de Mediafax.
Nicolae Cristescu a spus că a vrut de două sau trei ori să se retragă din negocieri, dar "a rezistat datorită galeriei giuleştene".
După ce a cedat pachetul de acţiuni deţinut la FC Rapid, omul de afaceri George Copos a postat, luni seară, pe blogul său, un mesaj în care îşi ia rămas bun de la gruparea pe care a condus-o timp de 20 de ani.
"Rămas bun, 'Vişinii' şi sper să aud despre voi numai de bine!
"Liga Campionilor vă aşteaptă!", a scris George Copos.
Primul obiectiv: evitarea retrogradării
Noul proprietar al FC Rapid a declarat că preşedintele clubului va fi Grigore Sichitiu iar antrenor Marian Rada.
Primul obiectiv al echipei este menţinerea în Liga I, a spus Nicolae Cristescu.
Potrivit Mediafax, semnarea contractului de vânzare-cumărare şi autentificarea acestor documente la notariat au durat, luni seară, peste patru ore.
George Copos a preluat clubul FC Rapid în anul 1993, cu suma de 800.000 de dolari.
Echipa a cucerit două titluri de campioană (1999 şi 2003), de patru ori Cupa României (1998, 2002, 2006 şi 2007) şi de patru ori Supercupa României (1999, 2002, 2003 şi 2007).
George Copos a mai încercat în trei rânduri să vândă gruparea giuleşteană, în 2008, 2009 şi 2013, dar negocierile cu oamenii de afaceri Fathi Taher, Lutz Stache şi Gruia Stoica au eşuat.
Criză financiară
Clubul Rapid traversează de la sfârşitul anului 2012 o gravă criză financiară, care a culminat cu retrogradarea în Liga a II-a după ce Administraţia de Licenţiere din cadrul FRF a refuzat să îi acorde licenţa pentru ediţia 2013-2014 a Ligii I din cauza datoriilor.
Totuşi, Rapidul are şanse de a continua în Liga I, după ce Comitetul Executiv al FRF a stabilit, sâmbătă, disputarea unui meci de baraj pentru menţinerea în primul eşalon, între echipa antrenată de Marian Rada, care nu a îndeplinit criteriul financiar din manualul de licenţiere, şi Concordia Chiajna, formaţia retrogradată sportiv cel mai bine clasată (locul 15 în sezonul precedent).
Echipa câştigătoare a barajului programat la 13 iulie va completa tabloul de 18 formaţii din Liga I.
La 7 decembrie 2012, Tribunalul Bucureşti a admis cererea SC FC Rapid SA şi a deschis procedura de insolvenţă a clubului condus de George Copos.
SC FC Rapid SA, societatea care administrează gruparea giuleşteană, are de achitat datorii în valoare de 148.029.085 lei (aproximativ 34 milioane de euro), conform tabelului preliminar de creanţe admis de adminstratorul judiciar în dosarul de insolvenţă.
La 17 mai, Tribunalul Bucureşti a decis ca termen pentru confirmarea planului de reorganizare a SC FC Rapid SA data de 13 septembrie, în cadrul dosarului de insolvenţă al societăţii care administrează gruparea giuleşteană de fotbal.