Aur românesc la bob, într-un weekend plin de concursuri hibernale
România a cucerit titlul european de tineret la bob-4, într-o perioadă agitată și aglomerată pentru turneele de iarnă.
Articol de Gabriel Bucur, 15 Ianuarie 2019, 10:54
Echipajul românesc format din Mihai Tentea, Alexandru Bugheanu, Raul Dobre și Ciprian Daroczi a câștigat, weekendul trecut, medalia de aur la Campionatele Europene de bob pentru tineret din Austria. Performanța este cu atât mai interesantă cu cât doi din cei patru fac parte din generația născută în 1998. Însă până să ne desfătăm cu senzația dată de un podium mondial, urmărim din fața televizoarelor spectacolul oferit de cei mai talentați sportivi din sezonul hibernal.
Ryoyu Kobayashi a obținut a șasea victorie consecutivă de etapă în Cupa Mondială de sărituri cu schiurile, însă n-a mai izbutit isprava și a șaptea oară, ceea ce ar fi reprezentat un record istoric. Are timp. La doar 22 de ani, domină sezonul ca și când ar fi câștigat deja câteva globuri de cristal. Ei bine, japonezul, care a început Cupa Mondială fără vreun succes notabil la activ, conduce acum ierarhia generală cu peste o mie de puncte acumulate, aproape dublu față de polonezii Kamil Stoch și Piotr Zyla, care completează podiumul provizoriu.
La Val di Fiemme, în Italia, niponul a câștigat etapa de sâmbătă, însă a dezamăgit duminică, prin poziția a 7-a pe care a încheiat întrecerea. O sincopă pe care iubitorii de sărituri cu schiurile o înțeleg și pe care Ryoyu Kobayashi o poate folosi pentru a se motiva să câștige duminica asta, la Zakopane, în Polonia.
Ne mutăm în Germania, la Cupa Mondială de biatlon. Am avut patru zile pline de curse care mai de care mai antrenante. La feminin, italianca Lisa Vitozzi a dominat ambele întreceri de la Oberhof, respectiv 7,5 kilometri sprint și 10 kilometri urmărire, în vreme ce la masculin rusul Alexandr Loginov și Johannes Bo s-au impus, pe rând, în proba de 10 kilometri sprint, respectiv 12,5 kilometri urmărire. La ștafete, Rusia a câștigat clar ambele întreceri, 4x7,5 kilometri băieți și 4x6 kilometri fete.
În ciuda acestor succese cu echipele pe care le-au avut rușii, podiumurile provizorii din ierarhiile generale individuale nu îl consideră decât pe Alexandr Loghinov apt pentru titulatura de campion. E pe doi, în spatele norvegianului Johannes Bo și în fața legendei Martin Fourcade, cel mai galonat schior din biatlon, cu șapte globuri mari de cristal. La fete, sezonul pare să fie al Italiei, țară care a ocupat primele două poziții din top, prin Dorothea Wierer și Lisa Vitozzi. Săptămâna asta, la Ruhpolding, se vor consuma concursurile de sprint și start în masă, atât la feminin, cât și la masculin.
Continuăm cu schiul alpin, sport al cărui spectacol a fost înjumătățit, weekendul trecut, din cauza ninsorilor extrem de abundente care au blocat pârtiile din Austria, acolo unde erau programate etape de coborâre și super G dn Cupa Mondială. Așadar, nu am putut s-o vedem la treabă, în probele de viteză, pe americanca Mikaela Shiffrin, un adevărat fenomen, cu nu mai puțin de 52 de victorii de etapă, la 23 de ani, și un avans de aproape 450 de puncte față de urmăritoarea sa, slovaca Petra Vlhova.
S-au desfășurat însă etapele tehnice din turneul masculin, slalom și slalom uriaș, în Elveția, la Adelboden, unde austriacul Marcel Hirscher a reușit dubla și o detașare în fruntea ierarhiei. Urmează, săptămâna aceasta, etapele de la Kronplatz și Cortina d'Ampezzo (în Italia) și de la la Wengen (în Elveția).
La schi fond, cartierul general a fost organizat, sâmbătă, la Dresda, unde norvegianul Sindre Bjørnestad Skar și suedeza Stina Nilsson au câștigat probele de sprint, fără să râvnească însă la podiumurile Cupei Mondiale. Ediția actuală aproape că s-a decis în cazul fetelor, prin norvegianca Ingvild Østberg, în vreme ce la masculin lupta se dă între compatriotul ei, Johannes Klebo, și rusul Alexandr Bolshunov. Stațiunea estonă Otepää va fi gazda următoarelor etape.