„Artă în Șah și în Viață”, cea mai recentă carte a lui Florin Gheorghiu
Marele maestru la șah Florin Gheorghiu a lansat sâmbătă la București trilogia de partide alese, note și amintiri intitulată „Artă în Șah și în Viață”.
Articol de Ionuţ Iamandi, 08 Mai 2022, 09:50
Marele maestru la șah Florin Gheorghiu a lansat sâmbătă la București trilogia de partide alese, note și amintiri intitulată „Artă în Șah și în Viață”.
Publicată în condiții grafice superioare, cartea se prezintă în trei albume conținând aproape patru sute de partide comentate de autor. La ele se adaugă o serie bogată de fotografii din timpul carierei lui Florin Gheorghiu, o carieră începută în mod spectaculos în urmă cu mai bine de șase decenii.
Florin Gheorghiu este primul șahist român care a obținut titlul de mare maestru internațional și singurul care are în palmares un titlu de campion mondial oficial, cel de juniori, câștigat în anul 1963. A fost de nouă ori titlul de campion național la șah și a reprezentat România la paisprezece olimpiade de șah. Florin Gheorghiu a participat la mai multe turnee interzonale, care selectau candidații la titlul mondial la șah.
„Un sfert din partidele din această carte au obținut premii de frumusețe ale turneelor în care s-au jucat”, a spus la lansarea cărții marele maestru, care în aprilie a împlinit 78 de ani.
Prezent la lansare, maestrul internațional la șah Mircea Pavlov a spus că Florin Gheorghiu este „cel mai bun șahist român din istorie”, un jucător care stăpânește „o cultură a șahului cum astăzi, în era computerelor, nu mai putem întâlni la noi în țară”.
Președintele Federației Române de Șah, Vlad Ardeleanu, a spus că speră ca noile generații de șahiști din România să poată repeta performanțele sportive ale lui Florin Gheorghiu. „Eram șahist junior când am auzit prima oară de legendarul Florin Gheorghiu, românul care l-a învins pe Bobby Fischer”, a spus el.
George Rotariu, directorul companiei „Bitcoin România”, sponsor al cărții apărute la editura ArtPress Timișoara, a spus că la talentul său, Florin Gheorghiu își putea permite să plece oricând din țară, însă a preferat să rămână și să joace pentru România, deși statul comunist i-a confiscat o bună parte din sumele obținute ca premii în turnee. ”Din această opțiune se vede că Florin Gheorghiu este și un român adevărat”, a concluzionat el.
Deși aflat des în deplasări în turnee internaționale, Florin Gheorghiu a îndeplinit pe parcursul activității sale și sarcini de publicist, printre care și cea de redactor-șef al Revistei Române de Șah. Unul dintre redactorii cu care a colaborat la un moment este Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale. Deși nu a putut participa la lansarea cărții, Adrian Vasilescu a transmis printr-un mesaj că, „presat de urgențele zilei, îmi este imposibil să fiu prezent la evenimentul onorant legat de fostul meu coleg de la Scânteia Tineretului, eminentul șahist Florin Gheorghiu”. Dar, a adăugat el, „cartea lui, despre șah și viață, pe care o lansează azi, sunt convins că este interesantă, atractivă și importantă, așa cum erau articolele pe care le publica în vremea în care eram colegi. Succes, Florine!”, a încheiat Adrian Vasilescu.
Cartea „Artă în Șah și în Viață” de Florin Gheorghiu este una de „partide alese”, de tipul celor scrise de-a lungul timpului de mari jucători de șah precum Alexandr Alehin, Mihail Botvinnik, Paul Keres, Vasili Smîslov, Mihail Tal, Viktor Korcinoi sau Bobby Fischer. De altfel, multe dintre partidele din carte sunt jucate de Florin Gheorghiu împotriva acestor campioni. Autorul a anunțat că intenționează să publice și versiunea în lmba engleză a cărții sale.