Armenia, noua campioană olimpică la şah
La Istanbul, Turcia, s-a desfăşurat cea de-a 40-a olimpiadă la şah, adjudecată de Armenia. La feminin titlul a fost câştigat de Rusia. România s-a clasat pe locul 8.
Articol de Ionuţ Iamandi, 09 Septembrie 2012, 13:00
Câştigătoarea celei de-a 40-a olimpiade la şah desfăşurate la Istanbul, Turcia, a fost decisă în ultima rundă, a 11-a, în care trei echipe au intrat cu acelaşi număr de puncte.
Runda finală a programat la primele trei mese meciurile Ucraina-China, Ungaria-Armenia şi Rusia-Germania. China, Armenia şi Rusia aveau câte 17 puncte.
Ucraina, campioana en-titre, şi-a confirmat statutul şi a ţinut la respect echipa Chinei, scor final 3:1. Armenia şi Rusia în schimb s-au impus în faţa adversarilor, si avand acelasi numar de puncte a fost nevoie de un criteriu de departajare suplimentar.
Astfel, desi a avut acelasi numar de puncte (19 din 22 posibile) Rusia a pierdut in fata Armeniei din cauza scorului mai slab la tie-break, ceea ce s-a mai intamplat la ultimele olimpiade.
De fapt, Rusia nu a mai castigat un titlu olimpic la sah de pe vremea in care din echipa sa facea parte si fostul campion mondial Garry Kasparov.
In echipa invingatoare a Armeniei joaca al doilea sahist al momentului, Levon Aronian. Doar norvegianul Magnus Carlsen il depaseste pe acesta ca punctaj ELO (un fel de puncte ATP din tenis), insa nici Carlsen, nici campionul mondial Viswanathan Anand nu au participat la olimpiada.
Armenia a mai castigat titlul olimpic la sah in 2006 si 2008.
Dramatism
Pe parcursul concursului, Rusia, favorita numărul 1, a dominat clasamentul.
Momentul de cotitură a survenit în runda a noua, când SUA au câştigat în faţa liderului temporar graţie victoriilor lui Hikaru Nakamura şi Gata Kamsky în faţa lui Vladimir Kramnik, respectiv Alexander Grischuk.
--fb1
SUA au părut pentru moment că pot emite pretenţii la titlu, însă în runda următoare, a 10-a, au pierdut în faţa Chinei.
In tot acest timp Armenia a avut rezultate bune in mod constant, singura sincopa survenind in runda a 7-a, cand a pierdut in fata Chinei.
In ultima runda, Armenia a jucat cu Ungaria, unii comentatori speculand ca armenienii au fost mai motivati pentru ca titlul era inca in joc, dar si pentru ca relatiile ungaro-armene au avut de suferit la nivel politic in ultima perioada.
La feminin, înaintea ultimei runde favoritele concursului, China şi Rusia, aveau tot câte 17 puncte. Ambele au castigat meciurile finale asa incat a fost nevoie de criteriul urmator de departajare pentru a stabili echipa castigatoare.
De aceasta data, Rusia a avut castig de cauza.
Rezultatele complete ale olimpiadei pot fi găsite pe siteul oficial al competitiei.
Performanţă peste aşteptări pentru România
Pornită de pe locul 25 în grila de start, cu 16 puncte acumulate echipa României a încheiat olimpiada pe cea de-a 8-a poziţie.--fb2 În total, şahiştii români au câştigat opt meciuri şi au pierdut trei. Dacă înfrângerea în faţa Chinei nu a fost surprinzătoare, meciurile cedate Paraguayului şi Argentinei ar fi putut să afecteze bilanţul.
Însă România a reuşit să câştige ultimele trei meciuri şi astfel să obţină cel mai bun rezultat la olimpiadă din ultimii ani.
La competiţia precedentă, desfăşurată în 2010, România nu a participat din cauza unei dispute financiare între şahişti şi federaţia de specialitate.
Cel mai prolific jucător român a fost marele maestru Mircea Pârligras (foto), care a jucat zece partide la masa a doua, din care a câştigat şase şi a remizat restul de patru.
Un meci memorabil făcut de România a fost în runda a 10-a, când a învins echipa mai bine plasată a Franţei.
Din echipa României au făcut parte marii maeştri Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Mihail Marin, Levente Vajda şi Vladislav Nevednichy. Antrenorul echipei este Sergiu Grunberg.
Audio: Interviu cu marele maestru Mihail Marin difuzat în emisiunea "În nocturnă", ediţia din 9 septembrie. Realizator Adrian Soare.
La feminin, România a încheiat pe locul 5, cu un bilanţ asemănător celui obtinuţ de echipa din turneul general: opt victorii si trei infrangeri.
Din echipa feminina a Romaniei au facut parte jucatoarele Cristina Foişor, Irina Bulmagă, Luminiţa Cosma, Alina L'ami, Mihaela Sandu.
Sute de participanţi
Un meci la olimpiadă este jucat la patru mese, în general cel mai bun jucător în ordinea coeficientului ELO personal jucând la masa 1.
Meciul e câştigat de echipa care face cel puţin 2,5 puncte la cele patru mese. Pentru fiecare meci câştigat, echipa primeşte două puncte. La egalitate este acordat câte un punct ambelor echipe.
La olimpiada de la Istanbul au participat 157 de echipe la turneul general si 127 de echipe la turneul feminin. La turneul general pot participa si jucatoare.
In total, la Istanbul au venit 628 de sahiste si 779 de jucatori in turneul general, din care 225 de mari maestri si 74 de mari maestre la acest sport.
Cu ocazia olimpiadei, la Istanbul a fost tinut, conform traditiei, si congresul federatiei internationale de sah. Aici s-a stabilit ca olimpiada din 2016 sa aiba loc la Baku, Azerbaidjan.
Urmatoarea olimpiada va avea loc in Norvegia, la Tromso, in anul 2014.