Șahiștii folosesc "zone speciale" din creier
Potrivit unui studiu publicat în Science, marii jucători de şah ar folosi părţi ascunse ale creierului în timpul partidelor pentru a calcula mutări complexe.
Articol de Ionuţ Dragu, 23 Ianuarie 2011, 20:28
Potrivit unui studiu japonez, citat de agenţia de presă Reuters, jucătorii profesionişti de şah ar utiliza în timpul partidelor anumite părţi ale creierului pe care un om obişnuit nu le foloseşte.
De multe ori fanii marilor jucători de şah sunt uimiţi de rapiditatea cu care aceştia gândesc mutări complexe pe tabla de joc.
Urmărind fluxul de sânge în creier, pentru a detecta activitatea craniană, cercetatorii japonezi au descoperit că jucătorii de Shogi, un joc japonez similar cu şahul, utilizează cu regularitate două regiuni ale creierului pentru a face mutări critice.
Cercetătorul Keiji Tanaka, a declarat că, potrivit studiului jucătorii profesionişti de şah folosesc cu preponderenţă o zonă din centrul creierului, pe când jucători amatori o zonă a lobului parietal.
Keiji Tanaka a precizat că mutarea activităţii creierului poate fi datorată "instruirii extensive pentru o lungă perioadă de timp, de peste 10 ani".
Experţii japonezi mai spun că mutarea activităţii creierului poate fi datorată şi de nucleul caudat, structură cerebrală situată lateral de talamus.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista Science.