Zonele riverane Dunării, sub cod portocaliu de inundaţii
Zonele riverane Dunării sunt în continuare sub cod portocaliu de inundaţii. Viitura se propagă spre Marea Neagră, iar la intrarea în ţară debitele au început deja să scadă.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 24 Mai 2014, 18:51
Zonele riverane Dunării sunt în continuare sub cod portocaliu de inundaţii, dar fluviul nu a făcut până acum prea multe probleme.
Viitura se propagă spre vărsarea în Marea Neagră, iar la intrarea în ţară debitele au început deja să scadă.
În judeţul Mehedinţi, în localitatea Gruia, cota de inundaţie este depăşită cu 4 centimetri, iar în dreptul localităţii Cozia apa este la aproximativ 300 de metri de casele localnicilor.
La Brăila, fluviul a crescut, de ieri şi până astăzi, cu 12 centimetri, situându-se cu 6 centimetri peste cota de inundaţii, dar nu au apărut infiltraţii îngrijorătoare.
La Galaţi, Dunărea a inundat faleza inferioară, însă nu au fost semnalate probleme deosebite.
Dunărea a depăşit în această dimineaţă cu 20 de cm cota de atenţie, însă acest lucru nu a creat probleme deosebite, bac-urile circulând după programul normal.
Astăzi, apa a inundat şi o porţiune din faleza inferioară, locul preferat de promenadă al gălăţenilor.
Oamenii nu sunt însă îngrijoraţi de nivelul crescut al Dunării, ci mai degrabă fascinaţi de spectacolul apei sau de posibilitatea de a pescui direct de pe faleză. :
Dacă patronii restaurantelor plutitoare nu s-au implicat deloc în strângerea mizeriei aduse de viitură, deşeurile de pe mal sunt corectate de angajaţii societăţii locale de salubritate.
Prognoza hidrologică arată că apele Dunării vor continua să crească la Galaţi până marţi.
În judeţul Tulcea au fost identificate probleme pe linia de apărare neamenajată a localităţii Ilganii de Sus şi pe cea parţial neamenajată a localităţii Vultul.
Şi în judeţul Constanţa au apărut probleme, inundaţiile afectând aproape 600 de hectare de teren agricol, pădure şi păşune, precum şi 15 grădini.