Zonele afectate de inundaţii "ar trebui decretate calamitate"
Patru oameni şi-au pierdut viaţa în inundaţii. Peste 250 de localităţi din 11 judeţe sunt afectate, peste 1800 de persoane au fost evacuate şi alte aproape 780 au fost salvate.
Articol de Mihaela Enache, 03 August 2014, 07:32
Râurile Bârzava şi Moraviţa din judeţele Timiş şi Caraş-Severin rămân până la ora 16:00 sub incidenţa codurilor portocaliu şi galben.
Ultimul bilanţ al inundaţiilor din această săptămână arată că patru oameni şi-au pierdut viaţa.
Peste 250 de localităţi din 11 judeţe sunt afectate, peste 1800 de persoane au fost evacuate şi alte aproape 780 au fost salvate din diferite situaţii critice, potrivit MAI.
Agricultorii cer ca zonele afectate de inundaţii să fie declarate calamitate, în condiţiile în care mai mult de jumătate din culturile de grâu sau orz sunt compromise.
Mai mult, din cauza apei care încă bălteşte pe câmpuri, ultilajele nu pot intra pe teren nici pentru lucrările agricole obligatorii în această perioadă de pregătire a culturilor de anul viitor.
Semnele au fost încurajatoare în primăvară pentru recoltă la grâu, rapiţă sau orz, însă încă din 20 iunie ploile au fost frecvente, iar cantităţile de apă căzute în ultima perioadă au compromis în unele locuri chiar şi aproape două treimi din culturi, spune preşedintele Asociaţiei producătorilor agricoli din judeţul Olt, Ilie Popescu.
"De vreo două săptămâni a plouat întruna, nu s-a putut interveni sub nici o formă la recoltat. Toată zona de nord a judeţelor Olt, Argeş şi Vâlcea o duc foarte rău din punct de vedere al recoltării. Lumea e disperată", a spus lie Popescu.
De la 1 septembrie ar trebui semănată rapiţă
În această perioadă, recoltatul trebuie să fi fost deja încheiat şi să înceapă etapa de arat pentru următoarele culturi.
De la 1 septembrie ar trebui semănată rapiţă, mai spune reprezentantul fermierilor, arătându-se îngrijorat şi pentru ce se va întâmpla la anul.
Grav mai este, explică el, că inundaţiile de zilele trecute s-au produs după ce a expirat termenul până la care sunt valabile în mod normal asigurările încheiate pentru culturi, 15 iulie.
Părerea lui Ilie Popescu este că zonele grav afectate ar trebui decretate calamitate.
"Sunt foarte mulţi colegi de-ai noştri care au credite, au o grămadă de obligaţii. Nu mai pot să şi le onoreze. Există un fond la UE dacă s-ar declara o zonă calamitată. Probabil aţi urmărit şi dvs ce nivel al precipitaţiilor a fost în zona noastră. Culturile şi acum zac în apă", declară lie Popescu.