Ziua Ziaristului Român
Astăzi Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România celebrează pentru a șaptea oară Ziua Ziaristului Român.
Articol de Mihaela Helmis, 28 Iunie 2021, 18:29
Astăzi Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România celebrează pentru a șaptea oară Ziua Ziaristului Român.
La Studioul „Horia Bernea” de la Muzeul Țăranului Român , în cadrul larg al acestei celebrări de breaslă, au fost decernate premiile „Eminescu Ziaristul” și alte distincții importante acordate unor personalități din spațiul public românesc, care s-au remarcat prin activitatea și performanțele culturale, științifice sau civice.
In comunicatul de presă primit de la UZPR se precizează că ”organizația – singura uniune de creație și utilitate publică a breslei jurnaliștilor din România – a ales data de 28 iunie ca fiind emblematică pentru importanța pe care ar trebui să o aibă profesia de jurnalist în România, întrucât 28 iunie 1883 a fost ziua în care Mihai Eminescu a fost scos cu forța din viața publică și băgat în cămașa de forță. A fost ziua în care, practic, presa a fost arestată, Eminescu fiind, la momentul acela, cea mai puternică voce publică”, se mai arată în comunicat.
Această zi neagră a presei românești se suprapune nefericit cu o altă zi funestă a istoriei noastre: 28 iunie 1940, ziua în care s-a pus în aplicare Tratatul Ribbentrop-Molotov, iar armata și administrația română au fost nevoite, sub amenințarea războiului, să se retragă dincoace de Prut. De aceea Ziua Ziaristului Român, reprezintă, pentru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, nu o zi triumfală a presei și a jurnalismului, ci o zi de reculegere și reflecție asupra propriei meniri profesionale și a propriei istorii.
Și a fost astăzi in Sala Horia Bernea de la MȚR o atmosferă de mare sărbtoare in care mulți dintre jurnaliștii cunoscuți ai României s-au intâlnit de ziua noastră, a Ziariștilor români, pentru a-i sărbători pe unii dintre colegii noștri de breaslă intr-o zi cu semnificație specială pentru noi toți, creatori și consumatori contemporani de presă. Intre prestigioasele personalități care au urcat la 7 categorii pe scenă primind Distincția Credință și loialitate, Mihaela Helmis i-a remarcat pe Ion Cristoiu, Marius Tucă, Cozmin Gușă, Roxana Istudor, Ovidiu Ioanițoaia sau , Sorin Roșca Stănescu ,- pe Mihai Gâdea, Oana Zamfir, Răzvan Dumitrescu sau Adrian Ursu ca și pe jurnaliștii militari Mădălina Ilinca și Cristian Dumitrașcu.
Cristian Dumitrașcu și Mădălina Ilinca. Foto: Mihaela Helmis
Au mai fost distinși între mulți alții Adrian Artene, Lavinea Betea și Victor Roncea, care , cu toții speră că Parlamentul va adopta cât de curând o ZI NAȚIONALĂ a ZIARISTULUI ROMÂN. De la Radio România au fost premiați de asemenea Cătălin Cîrnu ,Ion Marinescu , Alexandru Lancuzov și Mădălina Corina Diaconu.
Ion Marinescu și Adrian Soare. Foto: Mihaela Helmis
Tot in aceeași ceremonie au fost acordate , pentru a 9-a oară PREMIILE EMINESCU, ZIARISTUL unor personalități precum prof. univ. dr. Nicolae Georgescu , lui Pavel Țugui și Valentin Coșereanu ca și domnului Acad. D.R. Popescu . Au fost premiați peste 60 de jurnaliști la care s-au adăugat cei onorați de juriile specializate cu Distincțiile SENS și CONTRASENS, în pandemie, pentru lucrări jurnalistice de excepție realizate în anul 2020 : Anca Sîrghie (Sibiu),Daniela Rockhoff (Arad),Ana Drăgoianu (Craiova), Ecaterina Petrescu (Roman),Gabriela Costescu (Tg. Mureș),Marin Dumitru (Vaslui), Marian Pătrașcu (Rm. Vâlcea) și Gheorghe Catană (Craiova).