Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită în toată ţara
Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită astăzi în toată ţara, la 159 de ani de când a fost făcut primul pas spre înfăptuirea statului naţional unitar român.
Articol de Radiojurnal, 24 Ianuarie 2018, 13:03
Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită astăzi în toată ţara, la 159 de ani de când a fost făcut primul pas spre înfăptuirea statului naţional unitar român.
Evenimente menite să readucă în atenţia românilor valorile naţionale au loc în aproape toate marile oraşe.
#Mesaj al președintelui, la București
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, alături de Patriarhul Daniel şi de premierul interimar Mihai Fifor, la slujba de Te Deum oficiată în Catedrala Patriarhală. Aceasta a fost urmată de o depunere de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza şi de o sesiune de comunicări ştiinţifice pe tema Unirii Principatelor Române.
Şeful statului a arătat cu acest prilej că progresul României este indisolubil legat de existenţa unei legislaţii coerente şi stabile, care să sancţioneze abuzurile şi necinstea şi a subliniat că acesta este mesajul pe care l-au transmis şi românii care au manifestat pentru o ţară stabilă şi prosperă. În opinia sa, naţiunea română aşteaptă ca ţara să fie condusă de politicieni conştienţi de importanţa misiunii lor.
Klaus Iohannis: Guvernanţii au datoria de a fi mai atenţi la cerinţele cetăţenilor, mai preocupaţi faţă de consecinţele pe termen lung ale deciziilor luate, mai deschişi dialogului. Avem nevoie de un stat care să fie pe măsura societăţii, pentru că românii vor o guvernare decentă şi eficientă.
Patriathul Daniel a spus că 24 ianuarie este zi pentru cinstirea şi îmbogăţirea valorilor poporului român, actul Unirii fiind rodul maturizării conştiinţei naţionale a românilor.
Patriarhul Daniel: Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859 a fost unirea de bază pentru organizarea statului român modern, precum şi o temelie solidă pentru Marea Unire din anul 1918.
Au mai susţinut discursuri preşedintele Academiei Române, Cristian Hera şi academicianul Dan Berindei.
#Mesaj al premierului interimar Mihai Fifor, de Ziua Unirii Principatelor Române
Premierul interimar Mihai Fifor, consideră că actul Unirii Principatelor de acum 159 de ani a fost rezultatul eforturilor întregii naţiuni române, care a reuşit să dea istoriei un alt curs decât cel stabilit de harta intereselor externe. Într-un mesaj postat pe site-ul guvernului, premierul interimar mai spune că unirea Principatelor Române a fost posibilă şi datorită eforturilor politice şi diplomatice ale unor oameni de stat vizionari şi prin relaţiile de prietenie cu ţări-cheie în concertul european al momentului.
#Trenul Unirii a sosit la Iaşi, aducând mesajul unităţii românilor
Un tren denumit simbolic Trenul Unirii, remorcat de o locomotivă tricoloră, a sosit cu puţin timp în urmă la Iaşi, aducând mesajul unităţii românilor. În acest municipiu, manifestarile oficiale de Ziua Principatelor Unite au loc în Piata Unirii, de unde relatează acum în direct colegul nostru de la Radio România Iaşi, Constantin Mihai.
Reporter: Peste 5.000 de cetăţeni au participat astăzi la manifestările organizate la Iaşi, pentru a marca Unirea de la 1859. În Piaţa Unirii din localitate au fost prezenţi şi Majestatea Sa Margareta, Custode al Coroanei şi Alteţa Sa Regală Principele Radu. De altfel, Casa Regală a şi transmis un mesaj celor prezenţi la Iaşi, mesaj care a fost citit de senatorul liberal de Iaşi, Iulia Scântei. Printre oficialităţi am remarcat prezenţa ambasadorului plenipotenţiar al României la Chişinău, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă şi a primarului Chişinăului, Silvia Radu. Necesitatea dezvoltării unui proiect de anvergură de esenţă europeană care să unească cele două maluri de Prut a fost mesajul transmis de reprezentantul Guvernului de la Chişinău, ministrul culturii, Monica Babuc. La rândul său, consilierul prezidenţial Andrei Moraru a arătat că anul 2018 trebuie să reprezinte punctul de început pentru un proiect de ţară, al unei Românii ataşate de valorile democratice europene şi statului de drept. De remarcat că la manifestările de la Iaşi au participat peste 500 de tineri basarabeni. În jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza, ei au desfăşurat un tricolor lat de 3 metri şi lung de peste 100 de metri. În context, să spunem că dimineaţa, La sediul primăriei au fost marcaţi 10 ani de la semnarea documentului de înfrăţire dintre Iaşi şi Chişinău. În încheiere, amintesc că la această oră oficialităţile sunt prezente la Mânăstirea Trei Ierarhi, la slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
# Și în Republica Moldova se sărbătoresc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române
Şi în Republica Moldova se marchează astăzi 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cristina Popuşoi, de la Radio Chişinău, transmite că în capitală şi în alte oraşe au avut loc depuneri de flori, recitaluri, precum şi conferinţe ştiinţifice.
Reporter: La Chişinău, festivităţile consacrate Unirii Principatelor au început de dimineaţă cu o depunere de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Oameni de cultură, istorici, politicieni, precum şi cetăţeni de rând au venit să celebreze Unirea Principatelor Române de la 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Participanţii au reiterat importanţa evenimentului, care a marcat identitatea naţională din Basarabia şi a pus bazele statului român modern. Directorul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" la Chişinău, Valeriu Matei:
Valeriu Matei: Are semnificaţia unui eveniment istoric definitoriu pentru evoluţiile societăţilor româneşti din Moldova şi Ţara Românească - Muntenia, în prima jumătate a secolului XIX, românii dând atunci un exemplu întregii Europe de reunificare paşnică a unui popor, a unei naţiuni.
Reporter: Şi deputaţii liberali au depus flori la bustul lui Alexandru Ioan Cuza. Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române de la 1859 au continuat în localitatea Gura Galbenei din apropierea oraşului Cimişlia, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inaugurat în 2015.
#Mica Unire sărbătorită în judeţul Prahova, cu participarea reprezentanţilor unor localităţi din Republica Moldova
Mica Unire este sărbătorită în judeţul Prahova cu participarea reprezentanţilor unor localităţi din Republica Moldova, ziua de astăzi fiind aleasă pentru extinderea unor acorduri de colaborare şi de înfrăţire între Consiliul Judeţean Prahova şi Raioanele Glodeni şi Străşeni şî între Primăria Păuleşti şi localitatea cu acelaşi nume din Republica Moldova.
Reporter: O coincidenţa fericită: comuna Păuleşti din Prahova se înfrăţeşte cu comuna Păuleşti din raionul Călăraşi din Republica Moldova. Ce înseamnă acest lucru mai întâi pentur primarul de Păuleşti de România.
-: Nu este o întâmplare, nu e doar o potrivire de nume, avem Biserica Sfântul Nicolae în Păuleşti şi dumnealor au Biserica Sfântul Nicolae în Păuleşti de Călăraşi, avem o parte a primăriei la Casa de cultură, dumnealor au primăria la Casa de cultură. Ne tragem de undeva de la un nume de Păulescu şi dumnealor am înţeles că tot de la un nume de Păulescu, un diacon, un boier, ce a fost pe vremurile alea, acum 400-450 de ani.
Reporter: Ce înseamnă această mică unire între Păuleşti de România şi Păuleşti de Republica Moldova?
-: În primul rând, este o mare onoare pentru noi să ne găsim fraţii de peste Prut şi eu cred că pe lângă multele coincidenţe dintre localităţile noastre, cred că avem chiar şi aceeaşi istorie.
#La Reşiţa, zeci de locuitori s-au prins în Hora Unirii
Momente aniversare de Ziua Unirii Principatelor au loc şi la Focşani, Alba Iulia, Sebeş, Timişoara, Arad, Galaţi, Buzău sau la Constanţa. Şi la Reşiţa, zeci de locuitori s-au prins în Hora Unirii în faţa prefecturii Caraş-Severin. Printre participanţi a fost şi corespondentul RRA Mario Balint.
Reporter: Zeci de jandarmi, pompieri şi poliţişti, fluturând drapele tricolore, dar şi cetăţeni ai municipiului Reşiţa, de toate vârstele şi toate naţionalităţile, s-au prins într-o Horă a Unirii în centrul oraşului, pentru a marca 159 de ani de la Unirea Principatelor.
Sărut mâna, aţi venit astăzi aici cu copiii. De ce?
-: Pentru ei este un început de a înţelege şi a cunoaşte istoria neamului nostru.
Reporter: V-am văzut prinsă în horă. Nu sunteţi nici poliţist, nu sunteţi nici pompier.
-: Nu, sunt simplu om.
Reporter: Şi aţi venit să jucaţi, simplu, Hora României?
-: ...României şi să ne unim. Nu mă pot exprima clar, că sunt unguroaică de naţie.
Reporter: Jandarmeria, care trăieşte cu sufletul alături de poporul român, a luat iniţiativa de a organiza în centrul municipiului Reşiţa Hora Unirii, pentru ca şi ceilalţi cetăţeni ai oraşului să simtă alături de noi spiritul patriotic, solidaritatea şi bucuria.
#Unirea Principatelor Romane, sarbatorita si la Timisoara
Unirea Principatelor Romane a fost sarbatorita astazi si la Timisoara printr-un ceremonial militar si religios la monumentul domnitorului Al. Ioan Cuza din fata sediului IPJ Timis, dupa cum transmite corespondenta noastra Alina Bujanca. Acesta a fost organizat de Brigada 18 Cercetare- Supraveghere ”Decebal”, iar la el au participat autoritati locale si simpli timisoreni care au depus coroane de flori aducand astfel un omagiu celor care au infaptuit ” Mica Unire”.La final, participanții s-au incins in Hora Unirii. Dupa amiaza,de la ora 16, in Piata Operei va fi desfasurat un tricolor de 100 m, iar cei prezenti vor primi o bratara tricolor ca semn al unitatii romanilor. Initiatoarea evenimentului este Alianța pentru Centenar.
#Manifestare inedită la Galați
Pentru al patrulea an consecutiv, un grup de gălăţeni iubitori de sport şi mişcare în aer liber a alergat, astăzi, pe o distanţă de 21 de km, din municipiul Galaţi şi până la graniţa cu Republica Moldova, la punctul Giurgiuleşti, a transmis corespondenta noastră Maria Măndiță. Printre alergători s-au aflat şi petrsoane cu dizabilităţi care au parcurs majoritatea drumului în alergare. Gălăţenii, de diferite vârste şi profesii, au făcut o oprire la Vama Giurgiuleşti unde, ţinând un imens drapel al României în braţe, au încins o Horă a Unirii, după care au revenit în Galaţi, tot în alergare, marcând astfel Ziua Unirii. Grupul de gălăţeni a făcut o acţiune similară şi pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României.