Ziua Unirii Principatelor Române
Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată vineri la nivel național prin organizarea a peste 100 de manifestări.
Articol de Radiojurnal, 24 Ianuarie 2025, 07:45
Ziua Unirii Principatelor Române va fi marcată vineri la nivel național prin organizarea a peste 100 de manifestări, la care vor participa zeci de mii de persoane.
În garnizoanele unde există monumente dedicate acestui eveniment vor avea loc ceremonii militare și religioase, iar la mai multe muzee accesul publicului va fi gratuit.
La București, începând cu ora 10:00, va avea loc o ceremonie militară cu depunere de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată pe Dealul Patriarhiei Române.
La aniversarea a 166 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească, în bisericile ortodoxe se va oficia vineri, după Liturghie, slujba de Tedeum și se vor trage clopotele timp de un minut.
Ca în fiecare an, Iașiul găzduiește ample manifestări tradiționale dedicate Unirii Principatelor Române.
Manifestăril organizate la Iași cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române vor începe în jurul orei 10:30, cu un moment artistic despre semnificația Unirii Principatelor Române, susținut de actori.
Acest moment va fi urmat de un Tedeum, cuvinte de binecuvântare din partea reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române și ai Bisericii Catolice, și depuneri de coroane la ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
La orele amiezii, cei prezenți în Piața Unirii vor asista la defilarea detașamentelor militare și a Gărzii de Onoare, însoțite de survolul aerian asigurat de Baza 95 Aeriană Bacău și Unitatea Specială de Aviație a Ministerului Afacerilor Interne.
Participanții se vor prinde apoi în tradiționala Horă a Unirii, urmată de o masă tradițională cu plăcinte, poale-n brâu și ceai. Oficialitățile se vor deplasa apoi, în jurul orei 13:00, la Mănăstirea Trei Ierarhi, pentru depunerea de coroane la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, timp în care în Piața Unirii va continua spectacolul de muzică populară susținut de Ansamblul Profesionist "Constantin Arvinte" al Consiliului Județean Iași.
Manifestările de la Iași dedicate Unirii Principatelor Române se vor încheia în jurul orei 19:00, cu retragerea cu torțe a militarilor din garnizoana Iași și a forțelor Ministerului Afacerilor Interne, pe traseul Muzeul Unirii - Palatul Culturii.
Momente solemne, religioase, spectacole și concerte vor avea loc vineri și la Focșani, Alba Iulia, Craiova sau Arad, pentru a marca Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român modern.