Ziua Sfântului Vasile cel Mare
În prima zi a anului, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Tăierea Împrejur a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare.
Articol de Remus Rădulescu, 01 Ianuarie 2015, 11:51
Peste 600.000 de români îşi serbează onomastica astăzi, când creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Tăierea Împrejur a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare.
La Liturghia din această dimineaţă de la Catedrala Patriarhală, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române a îndemnat la ajutoarea celor săraci.
Tot astăzi, a fost proclamat oficial Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gura de Aur şi al marilor pastori de suflete din Eparhii.
În prima zi a anului, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Tăierea Împrejur a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare.
1 ianuarie este, din punct de vedere creştin, ziua în care pruncul născut în Betleem şi-a primt numele.
Conform tradiţiei iudaice, după opt zile de la naşterea sa, Iisus a fost tăiat împrejur, ca orice copil evreu de sex masculin.
Acest ritual reprezintă împlinirea legământului încheiat de Dumnezeu cu poporul evreu, prin Avraam.
Numele pe care l-a primit Fiul lui Dumnezeu făcut om, Iisus, înseamnă Mântuitorul, iar Hristos înseamnă Cel Uns.
Tot astăzi este sărbătorit Sfântul Vasile cel Mare, care a trăit în secolul al IV-lea şi a fost episcop în Cezareea, cetate din Asia Mică.
Sfântul Vasile, în doar nouă ani cât a păstorit ca episcop, s-a dovedit un mare teolog şi un bun organizator al vieţii monahale şi al activităţii sociale în Biserică.
Este primul episcop care a întemeiat spitale şi azile pentru ocrotirea celor săraci şi suferinzi.
Radio România Cultural şi Antena Satelor au transmis în direct Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.