Ziua sănătăţii mintale, axată pe situaţia persoanelor în vârstă
Sărăcia, izolarea socială, singurătatea şi pierderi de diferite tipuri pot afecta sănătatea mintală şi starea generală de sănătate a persoanelor în vârstă.
Articol de Sergiu Şteţ, 10 Octombrie 2013, 14:38
Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este marcată joi iar tema de anul acesta este "Sănătatea mintală a persoanelor în vârstă".
Sărăcia, izolarea socială, singurătatea şi pierderi de diferite tipuri pot afecta sănătatea mintală şi starea generală de sănătate a persoanelor în vârstă.
Ele au nevoie de ajutor şi îngrijire pe termen lung din partea societăţii şi a familiei. Problemele persoanelor în vârstă, inclusiv cele legate de sănătatea mintală vor deveni tot mai vizibile, odată cu îmbătrânirea populaţiei.
În acest context, un grup de cercetători de la Universitatea din Leicester din Marea Britanie, au anunţat obţinerea unei substanţe pe baza căreia ar putea fi dezvoltate medicamente care să blocheze moartea accelerată a celulelor nervoase din creier, care provoacă diverse boli neorodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson.
Cerecetătorii anunţă încheierea cu succes a testelor pe şoareci, însă va mai dura câţiva ani până când ar putea di dezvoltat un medicament eficient pentru oameni.
"Rezultate bune" în testele cu şoareci
Mecanismul care duce la declanşarea bolilor neurodegenerative este blocarea producerii de proteine de celulele creierului pentru a impiedica răspândirea unor viruşi.
Blocarea producerii de proteine opreşte răspândirea viruşilor, însă cu preţul morţii prin inaniţia celulelor nervoase.
Această situaţie poate afecta memoria, capacitatea de coordonare a mişcarilor şi duce, într-un final, la moarte.
Substanţa chimică testată de cercetatori împiedică activarea reflexului de apărare care duce la neurodegenerare.
Şoarecii de laborator bolnavi cărora li s-a administrat substanţa nu au avut probleme cu celulele nervoase.
Substanţa folosită are însă efecte secundare afectând pancreasul şi provocand diabet şi pierdere în greutate. Cercetătorii britanici sunt însă încântaţi de rezultate pentru că demonstrează că impiedicarea neurodegenerării este posibilă.
Va dura probabil cel puţin 10 ani - consideră specialiştii - pentru realizarea unor medicamente care să poata fi administrate oamenilor însă, dacă se va reusi dezvoltarea lor, ar însemna că, boli grave, ca Parkinson sau Alzheimer, vor fi tratabile.