Ziua Mondială fără Tutun
Mai mult de 80 % din fumătorii din lume trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, situaţie în care efectele negative ale consumului de tutun sunt exacerbate.
Articol de Florin Lepădatu, 31 Mai 2017, 07:32
Ziua Mondială fără Tutun, care are loc în fiecare an pe 31 mai, este un prilej pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii de a adresa un apel ţărilor din întreaga lume să prioritizeze politicile de control al tutunului şi să combată epidemia de tutun pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
Utilizarea tutunului afectează în mod disproporţionat unele dintre cele mai vulnerabile populaţii din lume.
Mai mult de 80 % din fumătorii din lume trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii, situaţie în care efectele negative ale consumului de tutun sunt exacerbate de lipsa accesului la îngrijiri medicale.
Consumul de tutun creează, de asemenea, povara economică, cu o factură inimaginabilă de 1 trilion de dolari pe an în ceea ce priveşte costurile de îngrijire a sănătăţii şi scăderea productivităţii.
În 2015, ONU a inclus politicile de control al tutunului ca indicator cheie în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.
Obiectivele asigură o viaţă sănătoasă pentru toţi şi încurajează ţările să reducă mortalitatea cauzată de bolile netransmisibile, incluzând bolile cardiovasculare, cancerul, bolile pulmonare cronice şi diabetul.
Utilizarea tutunului este singurul factor de risc comun tuturor celor patru categorii principale de boli netransmisibile, care reprezintă aproape 70 % din decesele din lume.
În 2010 se înregistrau în România 42.800 decese premature atribuite tutunului.
Tratarea bolilor asociate fumatului a reprezentat în 2012 peste 1,2 miliarde lei - circa 5,7% din cheltuielile de sănătate, fonduri sustrase astfel retehnologizării sistemului de sănătate şi cercetării medicale, aspecte notabile ale dezvoltării României.
Românii sunt, în marea lor majoritate, de acord cu măsuri mai restrictive de reducere a consumului de tutun, măsuri adresate în special descurajării debutului fumatului: interzicerea utilizării ţigării eletronice în aceleaşi locuri în care este interzis consumul de ţigări (59 %), etichetare uniformă (54 %).