Ziua mondială de luptă împotriva hemofiliei
Pacienţii din ţara noastră vor să tragă un semnal de alarmă cu această ocazie pentru că, spun ei, autorităţile nu fac suficient pentru a le asigura asistenţa medicală.
Articol de Radiojurnal, 17 Aprilie 2016, 13:50
Astăzi este Ziua mondială de luptă împotriva hemofiliei.
În Bucureşti, în Centrul Vechi, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, organizează un eveniment stradal, iar mai mulţi voluntari vor împărţi pliante cu informaţii despre hemofilie - o boală care nu se vindecă, dar care tratată corect poate fi ţinută sub control.
Pacienţii din ţara noastră vor să tragă un semnal de alarmă cu această ocazie pentru că, spun ei, autorităţile nu fac suficient pentru a le asigura asistenţa medicală de specialitate.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Hemofilicilor din România, Nicolae Oniga, ţara noastră este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.
Nicolae Oniga: "Suntem pe ultimul loc, fără motive adevărate. Consorţiul European al Hemofiliei a făcut un calcul în ceea ce priveşte costul tratamentului şi au ajuns la concluzia că România, pe baza PIB-ului pe care îl are ţara noastră, îşi poate permite cu uşurinţă să asigure minimum stabilit de Consiliul Europei de factori de coagulare de trei unităţi internaţionale per capita şi per an. Nu se întâmplă aşa ceva la noi. Noi suntem doar la o treime din minimum recomandat".
Pe de altă parte, deşi pacienţii sunt nemulţumiţi, sumele alocate de autorităţi pentru tratarea lor au crescut de la an la an, însă banii au rămas necheltuiţi.
Unul dintre motive: protocolul folosit de medici pentru tratarea acestor bolnavi nu a fost actualizat din 2008.
Potrivit redactorului nostru Marilena Frâncu, autorităţile sanitare spun că documentul va fi lansat în dezbatere publică peste aproximativ o lună.