Ziua Mondială de Luptă Anti-SIDA
În România sunt în evidenţă medicală 8.000 de persoane infectate HIV-SIDA, iar în tratament se află 7.000. În mai multe judeţe, pacienţii nu mai au acces la medicamente din cauza banilor puţini.
02 Decembrie 2010, 19:19
Ziua Mondială de Luptă Anti-SIDA a adus în atenţie în acest an problemele deosebite cu care se confruntă persoanele seropozitive.
În mai multe judeţe, pacienţii nu mai au acces la medicamente din cauza puţinilor bani şi sunt nevoiţi astfel să îşi întrerupă tratamentul.
Urmările pot fi foarte grave, de la pierderea şansei multor ani de viaţă trăiţi aproape normal, până chiar la moarte.
În România sunt în evidenţă medicală 8.000 de persoane infectate HIV-SIDA, iar în tratament se află 7.000.
Cu cele mai multe probleme în administrarea tratamentelor se confruntă judeţele din Moldova.
Spitalele din mai multe judeţe nu mai au bani pentru medicamente
Spitalele din Iaşi, Vaslui şi Suceava nu îşi mai permit să cumpere medicamente pentru bolnavii HIV-SIDA.
Aceste medicamente nu pot fi găsite în farmacii şi asta înseamnă că pacienţii nu şi le pot procura, aşa că este nevoie ca Ministerul Sănătăţii să facă rost de bani, susţine preşedintele Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Pacienţilor afectaţi de HIV-SIDA, Iulian Petre.
"Este o problemă la Iaşi, Suceava, Vaslui, am înţeles că au probleme. Din cauza bugetului redus nu îşi permit spitalele să cumpere tot tratamentul şi unii pacienţi sunt afectaţi. Ne luptăm ca toţi să aibă acces la tratament, sperăm Casa Naţională, Ministerul Sănătăţii, chiar Parlamentul României să suplimenteze fondurile pentru programul de tratament.
"E prioritar pentru pacientul seropozitiv dacă nu are tratament degeaba vorbim de integrare profesională sau eu ştiu ce alte lucruri frumoase, calitatea vieţii" a declarat Iulian Petre.
Acesta susţine că dacă un pacient întrerupe medicaţia, riscă să dezvolte rezistenţă la schema de tratament.
"Dezvoltând rezistenţă pierde şansa unor ani din viaţă asiguraţi de schema respectivă de tratament, nu sunt multe schemele de tratament, iar când le ratez din cauza bâlbelor din sistem sau, din, eu ştiu, organismul poate să nu răspundă la unele scheme de tratament, te apropii vertiginos de sfârşitul vieţii", mai spune Iulian Petre.
Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi au făcut tot ce este posibil pentru a face rost de medicamente, iar acum au un parteneriat chiar şi cu Biserica, tot pentru a încuraja şi sprijini persoanele cu HIV-SIDA, explică prof. dr. Carmen Dorobăţ, preşedintele Centrului Regional HIV-SIDA de la Iaşi.
"Avem 1.349 de pacienţi în dispensarizare de la nivelul Moldovei, deci nu sub tratament, pentru că tratamentul, din punct de vedere financiar este de la judeţ la judeţ", a declarat Carmen Dorobăţ.
Aceasta menţionează că o persoană care ia corect medicaţia are şanse să trăiască între 25 şi 30 de ani.