Ziua Mondială de Conşientizate a autismului, marcată în România
Deşi cifrele oficiale arată că în România există aproximativ 7000 de copii afectaţi de autism, preşedintele Asociaţiei Help Autism spune că cifra reală poate ajunge la 30.000.
Articol de Radiojurnal, 02 Aprilie 2014, 14:38
În România sunt înregistraţi aproximativ 7000 de copii atinşi de autism, dar la nivel naţional sunt probabil în jur de 30 de mii de astfel de copii, declară în exclusivitate pentru RRA preşedintele Asociaţiei Help Autism, psihologul Daniela Bololoi.
Nu există o statistică pentru că mulţi copii sunt în terapie la domiciliu sau în cabinete private, mai spune preşedinta Help Autism.
În Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară au loc azi mitinguri, marşuri, conferinţe, dezbateri publice pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului stabilită de ONU în urmă cu 5 ani.
În lume una din 68 de persoane se confruntă cu autismul, potrivit celor mai recente studii publicate luna trecută.
Tot astăzi, organizaţiile din România se raliază campaniei internaţionale de iluminare în albastru a unor instituţii importante.
La Bucureşti, între orele 21 şi miezul nopţii parlamentul şi Ateneul Român vor fi iluminate în albastru, iar la Craiova Centrul de Zi Doctor Inocenzo Fiore pentru recuperarea copiilor cu autism.
In acest centru sunt 18 copii cu autism pentru care lucrează 4 terapeuţi, dar numărul este prea mic dat fiind că trebuie lucrat individual cu fiecare copil.
Autorităţile locale sprijină activitatea Centrului de la Craiova cu asigurarea spaţiului, plata utilităţilor şi a unei cofinanţări de 10 mii de lei anual.
Cheltuielile, acoperite în mare parte de familie
Cea mai mare parte a serviciilor de care beneficiază copiii cu autism sunt însă suportate financiar de părinţii acestora.
Chiar şi aşa, banii nu sunt suficienţi, spune vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copiii şi Adulţii cu Autism din România, filiala Craiova, Luminiţa Sandu, care a identificat câteva dintre soluţiile pentru îmbunătăţirea activităţilor centrului.
"Ar fi ideal ca legea 151/2010 să funcţioneze şi să permită ceea ce ne dorim, finanţarea serviciilor. O altă soluţie ar fi depunerea de proiecte.
"Sunt anumite proiecte pe care le-am putea depune şi obţine mult mai uşor în parteneriat de exemplu cu autorităţile", spune Luminiţa Sandu.
Lipsa personalului specializat este resimţită şi de părinţii copiilor cu autism. Cei care sunt nevoiţi să facă voluntariat în cadrul centrului pun cel mai frecvent accent pe latura administrativă.