Ziua martirilor temniţelor comuniste
Zeci de bucureșteni cu candele și lumânări aprinse s-au adunat în Piaţa Revoluţiei din Capitală pentru a doua ediţie a manifestării dedicate martirilor temniţelor comuniste.
Articol de Izabela Aivăncesei, 14 Mai 2019, 21:35
Zeci de bucureșteni cu candele și lumânări aprinse s-au adunat în Piaţa Revoluţiei din Capitală pentru a doua ediţie a manifestării memoriale dedicate martirilor temniţelor comuniste.
Luptătorii anticomunişti şi urmaşii acestora, împreună cu mai multe organizaţii ale societăţii civile, au luat iniţiativa acestei adunări comemorative, pentru prima oară în anul 2018.
Clădirea Ministerului de Interne a reprezentat, după 1948, unul dintre centrele de detenţie şi anchetă ale Securităţii, mii de opozanţi ai regimului comunist fiind torturaţi în temutele celule din subteranele clădirii.
În deschiderea adunării, un sobor de preoţi au oficiat o slujbă de pomenire. Pe un ecran au fost proiectate chipurile celor trecuţi prin temniţele comuniste, iar evenimentul s-a încheiat cu un marş al Memoriei, participanţii purtând lumini, ca simbol al nestinsei amintiri a celor sacrificaţi în închisorile şi lagărele comuniste.
În expunerea de motive a Legii 127/2017, se arată că această zi a fost aleasă în amintirea celui mai mare val de arestări politice din istoria României (noaptea de 14 mai 1948). Aproximativ zece mii de tineri, foarte mulţi dintre ei studenţi, au fost arestaţi în acea noapte, în baza unui plan al autorităţilor comuniste, umplând puşcăriile şi lagărele de exterminare.