Ziua Limbii Române, sărbătorită de românii din afara graniţelor
Românii din Republica Moldova, Serbia şi regiunea Transcarpatia din Ucraina marchează Ziua Limbii Române.
Articol de Mihaela Mihai, 31 August 2012, 15:10
Românii din afara graniţelor sărbătoresc Ziua Limbii Române, eveniment cultural organizat pentru prima dată la 31 august 1989, în Republica Moldova.
Acum 23 de ani, conaţionalii de peste Prut reveneau la alfabetul latin, pasul necesar pentru ca româna să redevină pentru ei limbă de stat.
Potrivit redactorului de la Radio Chişinău, Corneliu Rusnac, manifestările au început cu depuneri de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi la busturile scriitorilor de pe aleea clasicilor literaturii române din centrul Chişinăului la care au participat şi primele persoane în stat în frunte cu preşedintele Nicolae Timofte şi premierul Vlad Filat, dar şi oficiali şi oameni de cultură din România.
Reprezentanţi ai intelectualităţii de la Chişinău care au luptat pentru revenirea la limba română şi grafia latină menţionează că rolul limbii române este în continuare unul secundar în Republica Moldova.
"S-a făcut mult în ultimii trei - patru ani pentru revenirea limbii române în elementul ei la ea acasă, dar mai este încă mult de făcut până va deveni stăpână definitiv aici, la noi acasă", a spus scriitorul Arcadie Suceveanu.
Şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a menţionat că limba română a fost strâmtorată şi marginalizată pe actual teritoriu al Republicii Moldova, iar mulţi nici astăzi nu vor să recunoască originea românească a populaţiei Republicii Moldova şi faptul că aceasta vorbeşte limba română.
"Singura cale prin care acest adevăr poate să devină mai intens şi mai împărtăşit până la urmă de toţi este să ne propunem să mergem în continuare spre UE, să obţinem dreptul la liberă circulaţie", a declarat Dorin Chirtoacă.
Limba română a dobândit statut de limbă oficială în Republica Moldova la 31 august 1989 pe fundalul perestroikăi din fosta URSS.
Limba română este vorbită şi în regiunea Transcarpatia
Oficial, potrivit recensământului, în regiunea Transcarpatia din Ucraina sunt 32.500 de vorbitori de limbă română, neoficial sunt mai mulţi, aproape 40 de mii.
Am stat de vorbă cu preşedintele Asociaţiei "George Coşbuc" a Românilor din Transcarpatia, profesorul Gheorghe Opriş, despre eforturile care se fac pentru păstrarea limbii române.
"Limba română se păstrează datorită şcolilor cu predare în limba română, care există 13 şcoli, dintre care 11 pur cu predare în limba română şi avem două şcoli în care avem şi clase cu predare în limba rusă şi limba ucraineană. Un alt sprijin al păstrării limbii române sunt bisericile din comunele româneşti, şase la număr, unde liturghia se petrece, de asemenea, în limba română şi limba română din familie.
"Familiile fac tot posibilul ca copiii să vorbească limba maternă. Avem mulţi copii care şi-au făcut studiile şi îşi fac studiile în România, avem, părere de rău, puţin copii care îşi fac studiile la facultatea de limba română care există la Ujgorod, Universitate Naţională, şi pot să-şi facă studiile la facultatea de la Cernăuţi, care este cea mai aproape şi cea mai puternică facultate de predare a limbii române", a spus profesorul Gheorghe Opriş.
Ziua Limbii Române marcată în Serbia
Românii din Serbia marchează Ziua Limbii Române prin întâlniri la care "identitatea naţională" este temă centrală de discuţie.
Cei din Timoc organizează o dezbatere în localitatea Bor, urmată de o slujbă religioasă oficiată de Boian Aleksandrovici, vicar al Timocului.
Preşedintele Asociaţiei Românilor şi Vlahilor "Traian", Draghisa Kostantinovici, a precizat pentru Radio Reşiţa că a invitat mai multe asociaţii în vederea elaborării unui plan comun care să permită rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii din Serbia.
"Am iniţiat o întâlnire astăzi ca să facem o analiză a stării în care se află comunitatea naţională românească din nord-estul Serbiei, problemele cu care ne confruntăm. Avem şi nişte acte pregătite, iniţiale, pentru semnarea de către toţi participanţii, să definim ce ne este comun de lucru pe viitor. Vara aceasta, în cursul lunii iulie, în zona noastră a venit şi un grup de experţi în numele Comisiei Europene pentru evaluarea realizării drepturilor noastre naţionale şi nu prea suntem mulţumiţi cu desfăşurarea activităţii acestui grup", a declarat Draghisa Kostantinovici.
Mesajul preşedintelui Traian Băsescu
În mesajul său de Ziua Limbii Române, preşedintele Traian Băsescu apreciază că românii din Republica Moldova au reuşit să păstreze vie atât limba, cât şi conştiinţa românească, indiferent de încercările prin care au trecut în ultimii două sute de ani.
În mesajul său, prezentat astăzi la Chişinău de consilierul de stat Eugen Tomac, preşedintele mai afirmă ca avem nevoie de solidaritate, "pentru a ne promova cu mai multă grijă valorile care ne leagă, pentru că prin limbă ne păstrăm cultura, credinţa, tradiţia şi istoria poporului român".
Preşedintele Traian Băsescu îşi exprimă totodată speranţa că, începând de anul viitor, Ziua Limbii Române va fi serbată de românii din ţară şi din întreaga lume.
De la ora 16.05 Radio România Actualităţi a transmis în direct Duplexul Bucureşti-Chişinău - Ziua Limbii Romane.
Audio: Un fragment din Fonoteca de Aur a Radioului - Mihail Sadoveanu citind din Ion Creangă.