Ziua internaţională de luptă împotriva bolii Alzheimer
Doar 10-15% dintre românii care suferă de boala Alzheimer sunt trataţi, au declarat specialişti în domeniul medical la o conferinţă.
Articol de Izabela Aivăncesei, 21 Septembrie 2018, 14:48
În România, aproximativ 200 de mii de oameni suferă de boala Alzheimer şi doar 10-15% dintre ei sunt trataţi, afirmă specialiştii.
Preşedintele Societăţii Române Alzheimer, Cătălina Tudose, a vorbit, în cadrul unei conferinţe de specialitate, despre progresele făcute în ceea ce priveşte diagnosticarea bolii.
"Se ştiu tot mai multe lucruri. Acum sunt mulţi markeri biologici care, în domeniul cercetării, se pot aplica, în sensul că se poate depista boala într-un stadiu neclinic, deci atunci când nu există niciun fel de simptom, numai că acest lucru costă enorm, se întâmplă numai în laboratoare de cercetare şi ele au ca scop găsirea unor soluţii terapeutice, evident, deci se ştie că într-un fel semnele bolii sau primele modificări la nivel de proteine şi de sinapse apar cu foarte mult timp înainte, cu 20-25 de ani înainte" a declarat Cătălina Toma, preşedintele Societăţii Române Alzheimer.