Ziua internaţională a leucemiei mieloidă cronică
Potrivit statisticilor, peste o mie de persoane au fost diagnosticate, în România, cu leucemie mieloidă cronică, o afecţiune a măduvei osoase care produce prea multe leucocite.
Articol de Radiojurnal, 22 Septembrie 2015, 19:20
În România toţi pacienţii bolnavi de leucemie mieloidă cronică se află în tratament.
În acest caz nu există nicio listă de aşteptare, anunţă preşedintele Asociaţiei Române de Cancere Rare, Dorica Dan.
Ea a explicat astăzi de Ziua Internaţională dedicată acestei afecţiuni că în cazul unui astfel de suferind cel mai mult contează diagnosticarea timpurie:
Dorica Dan:Pacienţii noştri nu mai sunt pe liste de aşteptare, dar avem alte provocări. Este nevoie de locuri de muncă pentru pacient. Pacientul la un moment dat se simte bine, este gata să fie integrat, dar nu este pe deplin integrat dacă nu are un loc de muncă. Angajatorii de multe ori, nefiind avizaţi, ezită. Deci este mai multă nevoie de informare la nivelul angajatorilor, este nevoie de promovarea locurilor de muncă protejate, este nevoie de servicii sociale specializate pentru pacienţi şi este nevoie de instruirea pacientului, nu în ultimul rând, pentru complianţa la tratament.
Reporterul nostru Marilena Frâncu ne-a mai informat că anul acesta s-au introdus trei noi tipuri de tratamente inovatoare pentru aceşti pacienţi.
Medicamentele sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Potrivit statisticilor, peste 1.000 de persoane au fost diagnosticate, în ţara noastră, cu leucemie mieloidă cronică - o afecţiune a măduvei osoase care produce prea multe leucocite. Cel mai frecvent apare la persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani.