Ziua internaţională a Holocaustului, marcată la Şimleu Silvaniei
Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord va găzdui sesiuni de rugăciuni, discuţii pe tema Holocaustului şi o inedită expoziţie.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 09 Octombrie 2013, 10:34
Înainte de al Doilea Război Mondial, în Şimleu Silvaniei trăiau 15.000 de suflete: români, maghiari, slovaci, romi şi una dintre cele mai prospere comunităţi de evrei din ţara noastră.
Miercuri vor fi comemorate în acest oraş victimele holocaustului din întreaga lume.
La Muzeul Holocaustului se vor întâlni istorici, tineri, elevi şi studenţi, invitaţi din Israel şi din SUA care vor vorbi despre odioasele crime comise împotriva umanităţii.
Se vor ruga împreună şi vor vizita locul unde a funcţionat un lagăr de concentrare, în localitatea Cehei.
Până la sfârşitul săptămânii, Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord va găzdui sesiuni de rugăciuni, discuţii pe tema Holocaustului şi o inedită expoziţie.
"Ne dorim să reuşim să punem în faţa celor care vin să ne viziteze câteva elemente: Tora, care este cartea de căpătâi, Cartea Sfântă a poporului evreu, Tora care conţine cele cinci cărţi ale lui Moise, Vechiul Testament şi sunt două pergamente din piele de viţel pe care sunt înscrise textele sfinte", a spus profesorul Daniel Stejărean.
Tinerilor prezenţi la eveniment li se va atrage atenţia că asemenea pagini negre din istoria omenirii nu trebuie să se mai repete.
"Ne dorim să fim iniţiatorii unor serii de evenimente culturale, educative şi de promovare a tot ceea ce înseamnă educaţia şi lupta împotriva antisemitismului, xenofobiei şi rasismului. Este foarte important pentru comunitatea tânără din Israel să participe la astfel de evenimente", a afirmat profesorul Daniel Stejărean.
La eveniment şi-au anunţat prezenţa şi istorici din ţară şi străinătate.
"Noi, în fiecare an, venim aici pentru a ne aduce aminte de acele regretabile evenimente, tocmai pentru ca ele să nu se mai repete niciodată, a declarat doctorul în istorie, Marin Pop.
Oraşul Şimleu Silvaniei găzduieşte din acest an un Centru Internaţional de Studiere a Holocaustului, ca o amintire în memoria milioanelor de oameni ucişi pentru simplul motiv că erau evrei.
Asociaţia "One World România" va organiza săptămâna viitoare, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, evenimentul intitulat "Focus Holocaust" împotriva uitării şi a negării.
Pornind de la filme documentare, organizatorii propun spre dezbatere repercursiunile Holocaustului din România, un tragic episod istoric asupra societăţii româneşti de astăzi.