Ziua internaţională a femeii, serbată de 100 de ani
Propunerea de sărbătorire a zilei de 8 martie a fost lansată în 1910 la Copenhaga dar Ziua femeii a fost recunoscută oficial de ONU abia în 1975.
Articol de Nicoleta Stoian, 07 Martie 2010, 15:11
Reprezentantele sexului frumos din întreaga lume vor fi sărbătorite pe 8 martie, de Ziua Internaţională a Femeii.
În acest an se împlinesc 100 de ani de când femeile au o zi dedicată lor.
Această sărbătoare a reprezentat, pentru mult timp, un prilej de afirmare a drepturilor sociale şi politice ale femeilor, precum şi a progreselor făcute acest sens.
În 1910, la Conferinţa femeilor socialiste de la Copenhaga, s-a propus stabilirea unei zile în care femeile din întreaga lume să-şi ceară drepturile, dar fără a se preciza o zi anume.
Încă din 1908, femeile socialiste din Statele Unite organizaseră prima Zi a Femeilor, în ultima duminică a lunii februarie, cerând drept de vot, precum şi drepturi politice şi economice pentru femei.
Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută, însă, abia în 1975, când ONU a sărbătorit-o pentru prima dată, pe data de 8 martie.
Deşi a debutat ca o sărbătoare politică şi socială, Ziua Femeii s-a transformat treptat, iar, în prezent, constituie un prilej cu care bărbaţii îşi exprimă afecţiunea faţă de femei, cărora le oferă flori şi mici cadouri.
Ziua Femeii este marcată, în Capitală şi în marile oraşe din ţară, prin organizarea de târguri, expoziţii, concerte şi petreceri speciale pentru doamne şi domnişoare.
În Bucureşti sunt deschise târguri de cadouri la Muzeul Ţăranului Român, la cel de Geologie, la Palatul Şuţu, în Parcul Kiseleff sau în Piaţa Gemeni.
De asemenea, trupa Iris va susţine un concert dedicat femeilor.
Şi în Bacău, ansamblul folcloric Busuiocul va susţine, pe scena Casei de cultură Vasile Alecsandri, un spectacol organizat cu ocazia Zilei Femeii.