Ziua Internațională a Dunării, marcată la Orșova
La ceremonia organizată de Administraţia Bazinală de Apă Banat, care începe la ora 10:00, va participa şi ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş.
Articol de Mihai Bădescu, 29 Iunie 2018, 08:35
Astăzi este Ziua Internaţională a Dunării, care marchează semnarea, la 29 iunie 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului.
Manifestări speciale au loc, astăzi, în mai multe oraşe dunărere din toate statele riverane.
La ceremonia organizată de Administraţia Bazinală de Apă Banat, care începe la ora 10:00, va participa şi ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş.
Reporter: Mihai Bădescu - Cel de-al doilea fluviu ca mărime din Europa, cu un parcurs de 1.075 de kilometri pe teritoriul nostru, Dunărea oferă României un potețial economic uriaș.
Încă de la intrarea în țară fluviul străbate cel mai spectaculos defileu din Europa, unde în ultimii ani s-a dezvoltat una dintre cele mai interesante zone turistice de la noi.
Urmează sistemele hidroenergetice de la Porțile de Fier I și II, care dau mai bine de 15% din energia electrică a României, hidrocentrala de la Porțile de Fier I fiind una dintre cele mai mari cosntrucții hidrotehnice din Europa.
În sectorul de câmpie, în aval de Drobeta-Turnu Severin, apele fluviului ar putea folosi la udarea a sute de mii de hectare de culturi, însă aici, după distrugrea sistemului de irigații, nu folosim potențialul Dunării aproape deloc.
Înainte să părăsească România, vârsându-se în mare, fluviul oferă românilor și turiștilor veniți din toată lumea o adevărată comoară, adică Delta.
De la izvoare până la vărsare, Dunărea reprezintă, spun specialiștii, cea mai mare suprafață neîntreruptă de zone umede din lume.
Fluviul adăpostește nu mai puțin de 320 de specii de păsări, mare parte dintre acesta putând fi întâlnite, desigur, în paradisul exotic din Deltă, unde turismul a explodat, de asemenea, în ultimii ani.