"Ziua Îndrăgostiţilor" made in Romania
Dragobetele, străvechea zi a îndrăgostiţilor, este sărbătorită, în mai multe oraşe din România.
Articol de Ionuţ Dragu, 24 Februarie 2010, 12:54
Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. În tradiţia dacică, era corespondentul lui Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi al lui Eros, din mitologia greacă.
Urmând obiceiul străvechi, fetele şi băieţii se întâlneau să sărbătorească Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an.
Miercuri, la Cluj, cu ocazia Dragobetelui, va fi deschisă o expoziţie organizată de Asociaţia Meşterilor Populari, în holul Casei de Cultură a Studenţilor. De la ora 17:00, tot la Casa de Cultură va avea loc Spectacolul de folclor "Cântă Dragobetele".
La Sibiu declaraţiile de dragoste sunt răsplătite cu plimbări cu trăsura. Aceasta este oferta de Dragobete a Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului. Corespondentul România Actualităţi la Sibiu, Carmen Vulcan ne-a transmis că tinerii îndragostiti au astăzi intrare liberă în muzeu, cu o singura condiţie. Să-şi facă declaraţii de dragoste.
Cele mai frumoase cuvinte de iubire vor fi răsplătite cu o plimbare cu trăsura trasă de cai, pe aleile de 10 km lungime ale celui mai mare muzeu în aer liber din Europa Centrală şi de Est.
Tot intrare liberă vor avea astăzi sibienii şi la spectacolul folcloric ” Dragobetele sărută fetele”, care va avea loc la Cercul Militar, începând cu ora 18.
Cântece şi rituri de dragoste vor fi prezentate de Ansamblul profesionist “Cindrelul-Junii” Sibiu, Ansamblul “Ceata Junilor”, alături de Alina Bîca, Viorica Telcean, Robert Târnaveanu, Daniel Rosalim, Nelu Albu, Mariana Anghel, Răzvan Nastăsescu şi Teodora Ciocanea.
Lumea satului din judeţul Olt mai păstrează şi astăzi unele tradiţii şi obiceiuri dedicate zilei de 24 februarie, ziua de Dragobete. Muzeograful Claudia Balas, de la Muzeul Judeţean Olt i-a destăinuit corespondentului România Actualităţi, Laura Stoican că în satele din Olt, dacă timpul era favorabil, fetele şi flăcăii ar fi organizat hora satului în padure unde ar fi dansat, ar fi culeges primele flori ale primăverii şi ar fi glumit între ei.
Înnainte, glumele se refereau mai ales la simpatiile sau antipatiile dintre băieţi şi fete. Fetele ar fi culeges florile de primăvară pe care le-ar fi păstrat apoi lângă icoană. Semnificaţia păstrării este dată de folosirea florilor, ulterior, pentru diverse farmece si descântece de dragoste.
În aceasta zi, fetele ar fi trebuit să poarte la ureche muguri ale arborilor de padure, simbol al dragostei juvenile.
La sat se poate auzi şi astăzi zicala „Dragobetele săruta fetele!”. Fiecare băiat caută să-şi sărute partenera preferată în văzul tuturor. Când doi tineri doreau să sărute aceeasi fată, ea se lăsa sărutată de cel pe care-l prefera. Fata care era sărutată în văzul tuturor se considera logodită cu partenerul ei de sărut, pe un an, pentru a putea urmări cât de constante sunt sentimentele lor reciproce.