"Ziua Fără Maşini", marcată în România
Pe 22 septembrie, în fiecare an, în marile oraşe europene traficul este oprit pentru câteva ore pentru a marca "Ziua Fără Maşini". Acţiunea face parte din Săptămâna europeană a mobilităţii.
22 Septembrie 2011, 13:08
Ziua Europeană Fără Maşini este o iniţiativă a Uniunii Europene şi face parte din Săptămâna Europeană a Mobilităţii.
Pe 22 septembrie, în fiecare an, în marile oraşe europene traficul este oprit pentru câteva ore.
Ziua Fără Maşini a fost organizată prima oară în 1994 în Irlanda, Marea Britanie şi Franţa.
În anul 2000, Comisia Europeană a decretat Ziua Fără Maşini drept o iniţiativă europeană, iar ulterior a fost declarată acţiune globală.
În 1999, în Olanda şi Belgia au fost organizate primele Zile Fără Maşini.
În aprilie 2001 este organizată prima Zi mondială Fără Maşini.
În luna septembrie a aceluiaşi ani, Toronto devine primul oraş de pe continentul american care organizează Ziua Fără Maşini.
În aprilie 2002 are loc prima ediţie a Săptămânii Europene a Mobilităţii, organizată de Uniunea Europeană, la Bruxelles.
În septembrie 2003, Montreal devine primul oraş canadian care, în cursul săptămânii, închide o stradă pentru a marca Ziua Fără Maşini.
La 29 septembrie 2009, Ziua Fără Maşini a fost marcată la Washington, unde populaţia şi-a putut repara bicicletele gratis şi a fost încurajată să ia parte la cursuri de yoga.
În 2011, Ziua Europeană Fără Maşini este sărbătorită în 90 de localităţi din Franţa, 629 de localităţi din Spania, 51 de localităţi din Portugalia şi 40 din România.
Manifestări în România cu ocazia Zilei europene fără maşini
La Bucureşti, organizaţia Greenpeace se alătură acţiunii "Ziua Mobilităţii- Ziua Fără Maşini" organizată de grupul ProCiclism la ora 14.00 în Parcul Tineretului, intrarea dinspre Colegiul Naţional Gh. Şincai.
De la ora 18.30, participanţii cu biciclete vor porni într-o defilare cu itinerariul Parcul Tineretului- Piaţa Unirii- Piaţa Univeristăţii- Piaţa Romană- Piaţa Victoriei- Clubul Ţăranului.
Evenimente asemănătoare sunt organizate şi în alte judeţe:
Arad
Agenţia pentru Protecţia Mediului, în parteneriat cu Primăria Arad, cu Inspectoratul Şcolar şi cu Serviciul Poliţiei Rutiere, au organizat acţiuni educativ-informative.
''Traficul auto pe strada I. C. Brătianu din centrul municipiului Arad a fost închis între orele 9,00 - 12,00, pentru a avea loc concursuri de biciclete şi role pentru preşcolari şi elevi. Se vor distribui pliante şi alte materiale informative.
Elevii de la Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului împreună cu inspectorii Agenţiei de Protecţia Mediului vor face măsurători de noxe în condiţii de trafic oprit, care vor fi comparate cu măsurătorilor efectuate în aceeaşi zonă în condiţii de trafic normal'', a declarat pentru Mediafax, directorul executiv al APM Arad.
Brăila
Autorităţile brăilene organizează o paradă cu peste 400 de biciclete. Acţiunea, intitulată ''Verde la biciclete'', se desfăşoară sub motto-ul ''Libertate prin mişcare'', la ea fiind invitaţi să participe ciclişti de toate vârstele, care vor fi însoţiţi de-a lungul traseului de echipajele Poliţiei.
Galaţi
De la ora 16.00 la 18.00, membrii Clubului de Ciclism din Galaţi împart pliante şoferilor, iar de la ora 18.00, pe Faleza biciclistilor are loc o actiune de popularizare a mersului pe două roşi.
Duminică, de la ora 18.00, aceiaşi membri se vor plimba pe străzi, ne-a transmis corespondentul Radio România, Maria Mândiţă.
Iaşi
Potrivit corespondentului Radio România, Raluca Daria Diaconiuc, autorităţile ieşene ar putea muta "Ziua Fără Maşini" la sfârşitul săptămânii, când traficul este mai liber.
Măsura a fost luată din cauza şantierelor din oraş.
Totuşi, nu este exclusă nici posibilitatea ca evenimentul să nu mai aibă loc anul acesta.
Reşiţa
La ora 15:00 se închide circulaţiei pentru autovehicule pe Bulevardul Muncii în zona cuprinsa între Aleea Hunedoara şi rondoul de la podul Intim, iar între 15:00 – 17:30, în Parcul Copilului, de la Intim – şi pe Bulevardul Muncii, vor fi organizate de ateliere creative, concursuri, activităţi de animaţie pentru copii şi tineri, atelier de reparat biciclete.
La ora18:00 se va desfăşura Marşul bicicliştilor.
Proiectul este implementat 100% de voluntari, iar accesul la toate activităţile organizate este gratuit, ne-a transmis corespondentul Radio România, Mario Balint.
Sălaj
Elevii claselor gimnaziale din Zalău, Cehu Silvaniei, Şimleu Silvaniei şi Jibou participă în cursul acestei săptămâni la crosuri şi alte activităţi menite să încurajeze utilizarea unor forme alternative de transport şi de călătorie, precum rolele sau bicicleta, transmite Mediafax.
În ceea ce priveşte municipiul reşedinţă de judeţ, Primăria Zalău şi Agenţia pentru Protecţia Mediului organizează pe strada Corneliu Coposu, mai multe activităţi care vor avea în prim plan mijloacele alternative de transport.
Este vorba despr un concurs de desene pe asfalt şi o competiţie de ciclism, dar şi una de cross, informează Mediafax.
Teleorman
Între orele 10,00 şi 11,00, în centrul municipiului, pe bulevardul Dunării, în zona dintre străzile Alexandru Colfescu şi Ion Creangă, circulaţia autovehiculelor a fost închisă.
"Ziua Fără Maşini" va fi marcată prin întreceri de cros şi concursuri de role şi biciclete la care participă elevi din şcoli generale şi licee.
De asemenea, potrivit Mediafax, pentru copiii din ciclul primar va fi organizat un concurs de desene pe asfalt cu tematica "În oraş fără maşina mea".
Timiş
Potrivit corespondentului Radio România, Alina Bujancă, cu prilejul Zilei internaţionale fără maşini, parcarea Primăriei Timişoara a fost închisă.
Angajatii au fost obligaţi să vină la serviciu fie cu bicicleta, fie cu taxiul sau cu mijloacele în transport în comun.
Ziua internaţională fără maşini se sărbătoreşte la Timişoara printr-un marş în centrul oraşului şi lansarea unui portal pentru promovarea mobilităţii în municipiul Timişoara.
Vasului
"Ziua fără maşini" nu a stârnit nicio reacţie, ne-a transmis corespondentul Radio România, Alina Darie.
Nimeni nu a organizat ceva în mod special, în ciuda faptului că un astfel de eveniment ar fi dat un semnal de alarmă asupra poluării mediului, prin folosirea excesivă a maşinilor.
De menţionat că la Vaslui, cu excepţia Huşului, unde s-a început executarea unui proiect ambiţios de creare a 23 km de pistă pentru biciclişti, nicăieri în judeţ nu există spaţii amenajate pentru cei care aleg să meargă cu bicicleta.