Ziua Dobrogei
România sărbătoreşte luni Ziua Dobrogei, zi în care, în urmă cu 138 de ani, tărâmul dintre Dunăre şi Mare revenea la ţara mamă.
Articol de Florin Lepădatu, 14 Noiembrie 2016, 07:57
România sărbătoreşte luni, Ziua Dobrogei, zi în care, în urmă cu 138 de ani, tărâmul dintre Dunăre şi Mare revenea la ţara mamă, în urma Războiului de Independenţă din 1877- 1878.
Cele mai vechi comunităţi de la malul mării s-au reunit într-un Festival al Etniilor Dobrogene, iar în unităţile de învăţământ au loc activităţi care oglindesc acest eveniment.
Pentru a marca Ziua Dobrogei, prefectura împreună cu consiliul judeţean şi primăria Constanţa organizează luni o adunare solemnă, iar apoi activităţile vor continua la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, filiala Constanţa, unde vor fi prezentate momente de reconstituire istorică, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa organizează la Colegiul Naţional Mihail Eminescu simpozionul " Unitate, diversitate pe pământ dobrogean" ajuns la cea de-a doua ediţie.
Festivalul vine să marcheze cei 138 de ani de la revenirea ţinutului dintre Dunăre şi Mare la statul român.
Unirea Dobrogei cu patria mamă a reprezentat de altfel o nouă şi importantă etapă în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor proces încheiat prin marea unire din 1918, ne-a relatat corespondentul RRA, Mona Constantinescu.