Ziua de 9 mai, triplă semnificaţie pentru români
România marchează joi atât "Ziua Europei, cât şi "Ziua Independenţei de Stat" şi "Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial".
Articol de Florin Lepădatu, 09 Mai 2019, 07:43
România marchează joi atât "Ziua Europei, cât şi "Ziua Independenţei de Stat" şi "Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial".
În toată ţara vor avea loc ceremonii, expoziţii, concerte, simpozioane, proiecţii de filme şi activităţi sportive.
Nicoleta Stoian, în "Radiojurnal", cu mai multe informaţii: "Ziua de 9 mai are o triplă semnificaţie pentru români.
Este ziua în care, în anul 1877, Mihail Kogălniceanu rostea în plenul Adunării Deputaţilor Declaraţia de independenţă a României, act care consfinţea înscrierea definitivă a ţării pe harta Europei.
În 1945, tot la data de 9 mai, a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei, care a marcat sfârşitul în Europa al celui de-Al Doilea Război Mondial.
Peste cinci ani, în 1950, ministrul de externe al Franţei, Robert Schuman, rostea declaraţia considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Aceasta prevedea crearea unei comunităţi a cărbuneluri şi oţelului, ai cărei membri urmau să-şi gestioneze împreună aceste resurse, prevenid astfel un nou război european.
Pentru a marca aceste momente, Ministerul Apărării Naţionale organizează ceremonii de depuneri de coroane de flori în municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile în care sunt dislocate unităţi militare şi există monumente dedicate celor trei evenimente.
În Capitală, acţiunea va avea loc de la ora 8:30, la Monumentul Eroilor Patriei din Al Doilea Război Mondial, de esplanada Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I".
De asemenea, începând de astăzi, Radio România Actualităţi va difuza, de luni până vineri, timp de cinci săptămâni, "Poveşti europene", de la ora 20:50, în cadrul emisiunii "Noapte bună, copii".
Proiectul cuprinde 28 de poveşti, câte una din cultura fiecărui stat membru al Uniunii Europene."