Ziua de 9 Mai, o zi cu triplă semnificaţie pentru România
Este Ziua Independenţei de Stat, proclamată în 1877, se sărbătoreşte victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi Ziua Europei.
Articol de Radiojurnal, 09 Mai 2016, 09:37
Ziua de 9 Mai are pentru români o triplă semnificaţie. Este Ziua Independenţei de Stat, proclamată în 1877, se sărbătoreşte victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi Ziua Europei.
La 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor proclama independenţa de stat a ţării, deschizându-i naţiunii române drumul spre recunoaştere internaţională.
9 Mai este şi ziua în care se marchează capitularea Germaniei naziste în faţa trupelor aliate şi sfârşitul razboiului în Europa.
Este sărbătorită astăzi în cele mai multe ţări din estul Europei şi în România, în timp ce în Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele părţi din Germania, Ziua Victoriei este sărbătorită pe 8 mai.
De unde vine această diferenţă, explică la Radio România Actualităţi redactorul şef al revistei "Magazin Istoric", Dorin Matei:
Dorin Matei: "De fapt, armistiţiul s-a semnat în noaptea de 7 mai, ultima dată, la Reims, în Franţa, numai că Stalin a vrut cu orice preţ să aibă propriul lui armistiţiu şi propria lui victorie, aşa că i-a obligat, după ce fusese o lungă corespondenţă între Churchill, Truman şi Stalin, pentru a încerca să se pună de acord când să se semneze armistiţiul şi când să fie proclamată şi Ziua Victoriei, în 7 mai şi în 8 mai, ultima corespondenţă între Churchill şi Stalin a arătat că e imposibil să cadă de acord, aşa că aliaţii occidentali au semnat la Reims la 8 mai acest armistiţiu, iar Stalin a ţinut cu orice preţ să semneze din nou, la Berlin, în noaptea de 8 spre 9 mai, adică, la începutul zilei de 9 mai. ealizator: În fine, pe 9 Mai este serbată şi Ziua Europei, pentru a marca declaraţia istorică din 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru înlăturarea rivalităţilor istorice dintre cele două state. Declaraţia Schuman a stat la baza construcţiei Europei Unite".