Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită în toată ţara

Radio România Actualităţi şi posturile sale specializate, Cultural şi Muzical, difuzează ediţii speciale cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită în toată ţara
Mihai Eminescu. Foto: Arhivă.

Articol de Radiojurnal, 15 Ianuarie 2014, 07:25

Sărbătorim miercuri Ziua Culturii Naţionale, aleasă în semn de omagiu al poetului Mihai Eminescu, care s-a născut pe 15 ianuarie.

Decretată în 2010, Ziua Culturii Naţionale celebrează repere ale culturii româneşti din toate domeniile - literatură, muzică, teatru sau film, sculptură, pictură ori arhitectură.

În ţară şi în străinătate sunt organizate manifestări, la care vor participa atât oameni de rând, cât şi personalităţi ale vieţii culturale şi artistice.

Colega noastră, Mihaela Helmis, i-a onorat marţi seară pe creatorii populari în Documentarele Radio România Actualităţi şi ne spune ce alte evenimente sunt aşteptate miercuri de Ziua Culturii Naţionale.

În România au fost înobilaţi până la această oră cu titlul de tezaure umane vii, 30 de creatori populari.

Marţi seară, vi i-am prezentat în documentarele Radio România Actualităţi, pregătind Ziua culturii Naţionale, pe Mircea Micu şi pe Adela Petre din judeţul Buzău.

"Ideea mi-a venit lucrând. Întâi am început să realizez motive geometrice şi după asta am început cu această undă, parcă se leagănă o culoare peste alta", a spus Adela Petre.

"Ele se învaţă toate dar cu sufletul ăsta, din inimă. Nu-l ai pe ăsta, nu-l înveţi. Poţi să faci ce-oi vrea. Fac ţivlici, fac carabine, cimpoi, fac cimpoi, fac buciume. Aici se lucrează manual. irgil Niţulescu: Sunt oameni prin care, pot să spun, trece cultura noastră populară", a afirmat Mircea Micu.

Toate artele, toate valorile culturale îmbracă azi haine de sărbătoare şi oriunde se află suflare românească ne chemăm unii pe alţii să ne bucurăm.

La Memorialul de la Ipoteşti şi la Muzeul Memorial Veronica Micle din Târgu Neamţ sunt aşteptaţi deja vizitatorii dar şi participanţii la sesiunea specială de comunicări.

Institutul Cultural Român sărbătoreşte această zi şi la Berlin printr-un spectacol de teatru dar şi la Budapesta printr-o expoziţie de pictură intitulată "Excelsior - pictori contemporani români", la Stokcholm, cu Gabriela Melinescu şi Dana Dragomir, la Praga prin recitalul susţinut de actorul Emil Boroghină şi intitulat "La steaua care a răsărit" sau la Londra, prin intermediul omului de teatru Constantin Chiriac şi a creaţiei lui Silviu Purcărete, tot atâtea forme prin care sărbătorim încă de marţii Ziua Culturii Române.

Program special la Radio România Actualităţi

Postul public de radio difuzează emisiuni culturale zilnic, prin Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

Astăzi, prin cele două canale şi Radio România Actualităţi vom reflecta principalele momente care marchează Ziua Culturii Naţionale.

La Apelul Matinal de la ora 8 şi 30 de minute, invitat special a fost preşedintele Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Artă, Eugen Simion.

Audio: Preşedintele Fundaţiei pentru Ştiinţă şi Artă, Eugen Simion invitat la Apel Matinal. Realizator Mihaela Helmis.

După ora 10 şi 30 de minute vom transmite în direct Sesiunea specială, organizată în Aula Academiei Române de Ziua Culturii Naţionale.

În cadrul dezbaterii Probleme la zi, de la ora 13.30, se va discuta despre starea culturii naţionale în România de azi.

Şi emisiunile România împreună, Obiectiv, România şi Actualitatea în dezbatere vor avea un program special.

Seara, de la 23.05, la Teatru Naţional Radiofonic puteţi asculta piesa - "Decebal" de Mihai Eminescu, o înregistrare din anul 1977.

Ziua Culturii Naţionale la Radio România Cultural este un moment special şi programele dedicate acesteia vor face ca ea sa fie sărbătorită aşa cum se cuvine de ascultătorii din toată ţara.

Manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale

De Ziua Naţională a Culturii, la Timişoara se dă astazi startul campaniei de comunicare " Cultura uneşte comunitatea".

Aceasta se va desfăşura până pe 31 martie şi este derulată de Asociaţia Timişoara, Capitală Culturală Europeană care îşi propune să-i informeze pe cetăţenii urbei cu privire la candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Campania, finanţată de municipalitate 27 000 de euro,se va axa pe comunicarea beneficiilor pe care le va avea oraşul dacă va câştiga acest titlu, pe calendarul de depunere a candidaturii şi pe calităţile urbei de pe Bega care o recomandă pentru a fi desemnată Capitală europeană a culturii.

Pentru aceasta, au fost pregătite 25 000 de pliante, tricouri, căni promoţionale, afişe dar şi seturi de autocolante, care exprimă spiritul Timişoarei, prin referire la o serie de premiere naţionale şi internaţionale şi evenimente importante, cum ar fi revoluţia din decembrie 89, primul oraş iluminat electric din Europa, prima fabrică de bere sau singurul oraş european cu 3 teatre de stat în 3 limbi.

Dosarele de candidatură pentru desemnarea capitalei culturale europene în 2021 trebuie depuse anul viitor, iar în 2016 va fi anunţat câştigătorul, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Alina Bujancă.

La Galaţi, sărbătorirea a 164 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu va începe la 9.30, la statuia “Eminescu şi Muza” din parcul central al oraşului, unde se vor depune flori. potrivit corespondentului RRA, Maria Măndiţă.

De la ora 10.30, la sediul Bibliotecii Judeţene V.A.Urechia din Galaţi va avea loc programul aniversar „Eminescu - expresia supremă a spiritualităţii româneşti”, realizat în colaborare cu Filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România.

Apoi, în cadrul unui Dialog al artelor, actori, elevi şi studenţi vor recita şi vor interpreta pagini din creaţia eminesciană.

La ora 13,00, la Secţia de împrumut la domiciliu pentru adulţi, de la parter, sub genericul „A fost odată ca-n poveşti... Mihai Eminescu”, elevii Liceului ”Dunărea” vor susţine o lectură publică din opera poetului.

Începând cu ora 12,00, la Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi se va desfăşura spectacolul „Eminescu, sărbătoare a culturii noastre”, realizat de instituţia gazdă în colaborare cu Liceul de Artă, Seminarul Teologic şi Universitatea „Dunărea de Jos”.

Începând cu ora 17,30, Cafeneaua artiştilor de lângă Teatrul Dramatic „Fani Tardini” va găzdui o ediţie specială a „Geamantanului cu poeme”, în cadrul căreia poeta Angela Baciu şi actorul Vlad Vasiliu vor recita creaţii inedite aparţinându-i Poetului Nepereche, reunite sub titlul "Eminesciana”. Intrarea este liberă la toate evenimentele.

Miercuri, începând de la ora 18:00, pe scena Teatrului de Artă din Deva, va avea loc un spectacol de poezie şi muzică prezentat într-o formulă originală, versurile lui Eminescu recitate sub acordurile de clarinet.

Actorul Ion Caramitru va recita versuri eminesciene, acompaniat de clarinetistul Arelian-Octav Popa în spectacolul de poezie şi muzică "Dor de Eminescu".

Pe parcursul acestei zile, cu o semnificaţie deosebită pentru cultura românescă, în oraşul de la poalele Cetăţii vor avea loc şi alte momente culturale dedicate marelui poet.

La statuia poetului din Parcul Cetăţii vor fi depuse buchete de flori, iar Corul "Lira" de la Liceul de Arte "Sigismund Toduţa" din Deva va oferi un spectacol de cântece pe versuri de Eminescu. Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene va găzdui un concurs cu tema "Nemuritorul Eminescu", la care vor lua parte elevi din liceele din Deva. Suita de manifestări omagiale este organizată de Biblioteca Judeţeană "Ovid Densuşianu" din Deva.

Jurnaliștii francofoni condamnă derapajele grave la adresa jurnaliștilor de către reprezentanții AUR și SOS România
România 21 Decembrie 2024, 15:23

Jurnaliștii francofoni condamnă derapajele grave la adresa jurnaliștilor de către reprezentanții AUR și SOS România

Asociația "Societatea Presei și a Ziariștilor Francofoni" consideră că aceste acțiuni din ultimele zile, cărora le-au căzut...

Jurnaliștii francofoni condamnă derapajele grave la adresa jurnaliștilor de către reprezentanții AUR și SOS România
Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului
România 21 Decembrie 2024, 13:49

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului

Se știe că va fi o structură guvernamentală formată din 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, cinci PNL și trei...

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului
FOTO: Ceremonii  în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
România 21 Decembrie 2024, 13:45

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989

Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit...

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
România 21 Decembrie 2024, 11:42

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
România 21 Decembrie 2024, 10:22

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg

Potrivit unor informații neconfirmate oficial, cel puțin 11 persoane ar fi murit, după ce un bărbat a intrat cu o mașină în...

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
România 21 Decembrie 2024, 09:15

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989

În capitală vor avea loc slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989 în Piața Universității și la Monumentul...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
România 21 Decembrie 2024, 09:12

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării

În Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor fi mai ales ploi.

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
București: Incendiu puternic la Piața Matache
România 21 Decembrie 2024, 09:10

București: Incendiu puternic la Piața Matache

Nu au fost identificate persoane surprinse de incendiu.

București: Incendiu puternic la Piața Matache