Ziua Culturii Naţionale, celebrată la Senat
Senatul a celebrat astăzi Ziua Culturii Naționale printr-o acțiune desfășurată cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Articol de Radiojurnal, 15 Ianuarie 2022, 18:23
Senatul a celebrat astăzi Ziua Culturii Naționale printr-o acțiune desfășurată cu sprijinul Institutului Cultural Român. Sunt și 172 de ani de la nașterea poetului mațional Mihai Eminescu, evocat astăzi la toate ceremoniile din Capitală sau din țară. Alina Stănuță transmite de la Palatul Parlamentului.
Reporter: Președintele Senatului, Florin Cîțu, le spunea elevilor reuniți în sala de plen că Ziua Culturii Naționale, marcată an de an, ne reamintește cine suntem și care sunt reperele și valorile noastre culturale care ne definesc ca popor.
Florin Cîţu: Cultura ne ajută să înțelegem mai bine viața și societatea în care trăim, o societate bogată în opere literare ale cărturarilor iluminiști, în creații artistice inestimabile, în cunoaștere științifică și, nu în ultimul rând, în evenimente memorabile ale elitelor pașoptiste și ale tuturor celor care s-au jertfit pentru ca această țară să fie ceea ce este astăzi.
Reporter: În sala de plen a Senatului au răsunat versurile lui Mihai Eminescu, recitate cu emoție atât de elevi, cât și de actorul Claudiu Bleonț.
Elev: "Vai de biet român săracul!/ Îndărăt tot dă ca racul,/ Nici îi merge, nici se-ndeamnă,/ Nici îi este toamna toamnă".
Claudiu Bleonţ: "Cu mâine zilele-ţi adaogi,/ Cu ieri viaţa ta o scazi/ Şi ai cu toate astea-n faţă/ De-a pururi ziua cea de azi".
Reporter: Copiii, unii îmbrăcați în costume populare, au venit la București din județul Argeș. Am întrebat-o pe doamna profesoară de Limba și Literatura Română Cristiana Bârsan, cea care i-a însoțit la București, ce înseamnă pentru copii să marcheze Ziua Culturii Naționale la Palatul Parlamentului.
Cristiana Bârsan: În primul rând înseamnă să cunoască ce este cultura și să vadă locuri noi și este o ocazie specială pentru ei și probabil și-o vor aminti întreaga viață.
Reporter: La finalul evenimentului copiii, însoțiți de profesori, au vizitat Palatul Parlamentului.
Dincolo de aceste manifestări festive, artiștii au ieșit astăzi în stradă pentru a cere sprijinul autorităților.
Sectorul cultural a devenit invizibil, susțin asociațiile profesionale din domeniul, cerând compensații pentru lipsa activității în pandemie.
(RS)