Ziua Armatei Române este astăzi sărbătorită și la Roma
72 de ani au trecut de la finalul campaniei de eliberare a teritoriului național, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 25 Octombrie 2016, 02:07
Ziua Armatei României va fi sărbătorită anul acesta printr-o serie de manifestări organizate în toate localităţile în care sunt unităţi militare, în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în bazele militare din teatrele de operaţii în care sunt dislocaţi militari români. Astfel, în această seară Ziua Armatei este sărbătorită și la Ambasada României din Roma.
Relațiile dintre România și Italia din ultimele două decenii, mai ales de când România a aderat la NATO și a devenit membră a Uniunii Europene, sunt caracterizate de o mare intensitate, atât pe planul dialogului politic, cât și în ceea ce privește colaborarea economică si cooperarea în domeniul militar. Dezvoltarea bunelor relaţii între cele două state se bazează pe respectarea intereselor lor naţionale, pe reciprocitate şi parteneriat, și pe un dialog şi o cooperare militară care contribuie la pacea şi securitatea internaţională. În acest context, Ziua Armatei Romane va fi sărbătorită cu reprezentanți ai Ministerului Apărării Italiene și ai forțelor armate din Peninsulă și la Ambasada României din Roma, unde vor fi primiți de ambasadorul George Bologan:
”În convulsiile generate de efectele și subiectele crizei economice și nu doar, instituția militară împărtășește și transmite valorile verticalității, ale demnității, curajului și îndeosebi a capacității de a te sacrifica pentru cei de lângă tine așa cum o fac și militarii români în diferitele teatre de operații” a declarat pentru Radio România Actualităși, ambasadorul George Bologan.
”Pe lângă aspectul strict profesional, armata rămâne pentru societatea românească un punct de referință al păstrării valorilor, al cultivării virtuților și prudenței. Angajarea forțelor militare românești în misiuni multinaționale de menținere a păcii și umanitare susțin imaginea pozitivă pe care o are armata română în percepția publică internațională și nu doar la nivelul cetățenilor României. Un gând special - cu ocazia Zilei Armatei Române - pentru cei care sunt angajați în cadrul operațiilor conduse de Nato și UE, în operații antiteroriste din Afganistan și în lupta împotriva terorismului, cât și a celor aflați în cadrul misiunilor de monitorizare și observare ale Națiunilor Unite și ale OSCE. Acest gând de bine și de apreciere din partea conaționalilor noștri din Italia, a personalului Ambasadei și a atașaților militari de la Ambasada din Roma” – transmite de 25 octombrie, de Ziua Armatei, George Bologan.
”Armata Română dovedește că țara noastră este un furnizor activ al securității în cadrul Alianței Nord Atlantice, participiare foarte relevantă în Afganistan, locul trei constant; participarea în coaliția anti teroristă și creșterea bugetului apărării până la atingerea a 2% din pib anul viitor. Un gând de prețuire, astăzi, și pentru cei puțini rămași - veteranii de război – care prin exemplul lor au reușit să transfere generațiilor mai tinere importanța inspirării din marile idealuri și tinerețea spirituală perpetuă a celor care cred în acestea” concluzionează ambasadorul George Bologan.
La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.