Ziua Armatei marcată în România
Ziua Armatei va fi marcată joi printr-o serie de ceremonii în Bucureşti şi în marile garnizoane din ţară.
25 Octombrie 2012, 11:36
Ziua Armatei României va fi sărbătorită prin arborarea Drapelului naţional la sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea unor ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţii şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării.
Acestea fac parte dintr-o serie de evenimente organizate în perioada 21-27 octombrie, în contextul în care anul acesta se împlinesc 10 ani de la debutul misiunii din Afganistan şi 150 de la fondarea Ministerului Apărării Naţionale.
Potrivit ministerului apărării, ceremoniile militare de depuneri de coroane şi jerbe de flori vor fi organizate la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol şi Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie din Parcul Tineretului.
Evenimente asemănătoare vor fi organizate şi în marile garnizoane din ţară şi la Ansamblul monumental de la Carei.
Militarii români din teatrele de operaţii vor sărbători Ziua Armatei României prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive, la care vor fi invitaţi şi parteneri din coaliţiile multinaţionale.
Ziua Armatei, mutată din 2 în 25 octombrie
Ziua Armatei Române a fost instituită prin Decretul 381 din 1 octombrie 1959, când Ziua Forţelor Armate a fost mutată din 2 octombrie în data de 25 octombrie.
25 octombrie 1944, Ziua Armatei Române, semnifică data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupaţie şi administraţie străine.
Acesta a fost singurul obiectiv strategic naţional realizat efectiv de Armata Română pe câmpul de luptă recunoscut juridic în art. 2 al Tratatului de Pace dintre România şi Puterile Aliate şi Asociate, încheiat la 10 februarie 1947.
Eliberarea întregului teritoriu naţional s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525 de mii de militari angajaţi în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944.
Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi aproximativ 58 de mii.