Zi importantă pentru românii cu credite în franci elveţieni
Azi este programat, la Camera Deputaţilor, votul final asupra propunerii legislative care va permite conversia creditelor la cursul din ziua acordării.
Articol de Angela Matei, 11 Octombrie 2016, 14:23
Zi importantă azi pentru românii cu credite în franci elveţieni.
În mai puţin de două ore este programat, la Camera Deputaţilor, votul final asupra propunerii legislative care va permite conversia creditelor la cursul din ziua acordării, iar şansele ca actul normativ să fie aprobat sunt aproape 100%, după ce a trecut deja de votul pe articole.
Persoanele care au luat credite în franci elveţieni vor putea cere conversia în lei, cu condiţia ca valoarea creditului sau a creditelor contractate să nu depăşească, separat sau cumulat, 250.000 de franci elveţieni.
Decizia a fost luată astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor, care a dezbătut şi adoptat pe articole Legea privind conversia creditelor.
Celălalt criteriu, privind gradul de îndatorare a fost eliminat la propunerea deputatului UDMR Mate Andras.
Mate Andras: Solicităm eliminarea de la criteriile de eligibilitate a acelui prag de 50% gradul de îndatorare, pentru că poate da naştere la interpretări greşite.
Amendamentul prin care sunt stabilite condiţiile de eligibilitate a persoanelor fizice care pot solicita conversia a fost formulat de vicepreşedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD, Ciprian Nica.
Ciprian Nica: De prevederile prezentei legi beneficiază: unu, persoanele fizice care au calitatea de consumator în înţelesul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului numărul 50/2010 privind contracte de credit pentru consumatori. Punctul doi, consumatorul ale cărui dredite au o valoare cumulată de maximum 250.000 de franci elveţieni la momentul semnării contractelor de credit.
Votul final asupra legii este programat, în această după amiază, în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.
Cele mai multe credite ipotecare în franci elveţieni au fost acordate în anii 2007 şi 2008, perioadă în care cursul BNR era de aproximativ doi lei şi 40 de bani pentru moneda elveţiană.
Astăzi cursul este aproape dublu, patru lei lei şi 12 bani.
Dacă propunerea legislativă va fi adoptată, impactul asupra sistemului financiar bancar a fost estimat la aproximativ 400 de milioane de euro.