Zeci de ordine de protecţie provizorii emise în Botoşani
Zeci de ordine de protecţie provizorii emise de poliţişti la Botosani de la începutul anului, pentru violenţe în familie.
Articol de Radu Dobriţoiu, 10 Aprilie 2019, 13:01
Poliţiştii din Botoşani au emis, în primele trei luni ale acestui an, 36 de ordine de protecţie provizorii, ca urmare a unor acte de violenţă în familie, a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, comisarul şef Viorel Şerbănoiu.
Potrivit acestuia, ordinele, care au fost puse în executare de structurile de ordine publică, au fost emise în special în cazuri de agresiuni între soţi, însă au existat şi situaţii în care astfel de măsuri puteau fi adoptate şi ca urmare a faptului că părinţii au fost agresaţi de fiul lor.
Spre exemplu, în luna februarie, un bărbat din comuna Albeşti a sunat la 112 pentru a sesiza faptul că el şi soţia sa sunt agresaţi de fiul lor. În momentul în care oamenii legii au vrut să emită ordinul, părinţii şi-au iertat fiul în vârstă de 35 de ani.
'Poliţiştii din cadrul Secţiei Rurale nr. 3 Hlipiceni deplasaţi la locul intervenţiei au constatat că între cele trei persoane a avut loc un conflict spontan, iar tânărul, aflat în stare de ebrietate, şi-a agresat părinţii. Cu ocazia întocmirii formularului de evaluare a riscului, s-a constatat că sunt întrunite condiţiile pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu, însă persoanele vătămate s-au opus în mod ferm, prin declaraţie scrisă, împotriva emiterii acestuia', a afirmat Şerbănoiu.
Ordinul de protecţie provizoriu se poate emite de poliţişti, în baza modificărilor aduse, anul trecut, Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Potrivit actului normativ, ordinul de protecţie provizoriu va fi emis atunci când, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, poliţistul constată că există un risc iminent ca via?a, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc. Până în 2018, ordinul de protecţie putea fi emis doar de instanţele de judecată.