Zeci de mii de apicultori sunt afectați de creșterea TVA la hrana pentru albine
Alte dificultăți ale apicultorilor țin de lipsa programelor de dezvoltare și a subvențiilor pentru sectorul apicol, pentru că activitatea lor este sezonieră, de maxim trei luni pe an.
Articol de Marcela Petcu, 30 Ianuarie 2024, 13:58
Zeci de mii de apicultori sunt afectați de creșterea TVA la hrana pentru albine de la începutul anului.
În acest timp, prețul mierii românești se menține scăzut, din cauza importurilor ridicate din China și Ucraina.
Alte dificultăți ale apicultorilor țin de lipsa programelor de dezvoltare și a subvențiilor pentru sectorul apicol, pentru că activitatea lor este sezonieră, de maxim trei luni pe an.
Albinele sunt hrănite cu produse ce au la bază zahărul adăugat, produse al căror TVA a crescut de la 1 ianuarie de la 9 la 19%.
Apicultorul Dragoș Ivan spune că măsura va avea un impact negativ asupra activității crescătorilor de albine.
Dragoș Ivan: Modificările Codului fiscal au dus ca toate produsele folosite în hrănirea și stimularea stupilor să crească cu cel puțin 10%. Aceste modificări nu fac decât să pună și mai mare presiune asupra noastră, a apicultorilor.
Alte probleme ale apicultorilor țin de lipsa programelor pentru sectorul apicol, de efectele importurilor de miere din Ucraina, dar și de prețul crescut al RCA.
Dragoș Ivan: Cerem stoparea importurilor masive de miere care au dus la imposibilitatea valorificării producției interne, acordarea unui ajutor de minimis și dorim, evident, sprijinirea reducerii RCA, care, la momentul de față, la camioanele pe care le folosesc pentru culturi este undeva la 8.000 lei o asigurare pentru un camion.
Recent, în Parlamentul României a depusă o inițiativă legislativă pentru ca hrana pentru albine să fie scutită de suprataxa pe zahăr și să beneficieze de TVA redus.